A vádirat szerint a vádlottak közül az 50 éves osztrák férfi 2011. óta Ausztria, Szlovákia és Belgium területén egy szervezetten működő bűnözői csoport egyik vezetőjeként dohánytermékek illegális előállítását, valamint forgalomba hozatalát szervezte és irányította. A vádlott két izraeli vádlott-társával együtt 2016 első felében úgy döntött, hogy Magyarország területén is létrehoznak egy illegális cigarettagyártó-üzemet. Az ezzel kapcsolatos feladatok ellátásába bevonták a grúz, valamint a magyar társukat is - írja közleményében a főügyészség.

A vádlottak az illegális üzem elhelyezése érdekében raktárhelyiségeket béreltek Budapesten, nemzetközi kapcsolataik révén beszerezték a cigarettagyártáshoz szükséges gépeket és alapanyagokat - így különösen a vágott dohányt, cigarettapapírt, hüvelyeket, ragasztót, csomagolóanyagokat. Ezzel párhuzamosan megkezdték a gépsor kezelését végző külföldi munkaerő - köztük a három moldáv vádlott - toborzását és Magyarországra szállítását.

A 2016 júniusában indult meg a gépsor tényleges üzembe helyezése, szeptember elején pedig megkezdték az illegális cigaretta üzemszerű gyártását.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói a X. kerületi illegális üzemben 2016. szeptember 21-én tartott akció során kartondobozokban tárolva összesen mintegy 4000 kilogramm dohányvágatot, valamint csaknem félmillió szál cigarettát találtak. Az illegálisan előállított dohánytermékek esetében a jövedéki adó mértéke meghaladta a 67 millió forintot, ami azt jelenti, hogy a vádlottak a cselekményükkel ekkora összegű vagyoni hátrányt okoztak a magyar állami költségvetésnek.

A NAV által lefolytatott nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben bűnszövetségben, jövedéki termék előállításával elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot - írta a Ibolya Tibor fővárosi főügyész

A kép forrása: Pixabay