A lap szerint a miniszterelnök tegnap már kifejezetten ingerült volt a vízumbotrány miatt, "mert valóban nem tudott semmit" annak kirobbanása előtt. A kormányoldalon rendelkezésre álló információk szerint az amerikaiak által hivatkozott ügy június elején történhetett, és - sajtóhírek szerint - az illetékes magyar hatóság az amerikaiak jelzése ellenére sem intézkedett. Victoria Nuland október elején, egy konferencián elmondott beszéde már komoly figyelmeztetés volt a magyar diplomácia számára, hiszen azon túl, hogy a magyar miniszterelnökre utalva nemcsak a NATO-szövetség megbontását, a Putyin-ellenes szankciók felpuhítását ostorozta, de aggasztónak nevezte a "demokráciában tapasztalható visszacsúszás és a korrupció ikerrákját" is azok esetében, "akik védelmezik korrupt tisztségviselőiket az igazságszolgáltatástól".

A lap egyik kormányzati forrása szerint "az amerikaiak korrektek voltak", mert az önkormányzati választás előtt nem befolyásolták a kampányt azzal, hogy előhozzák a vízum- és korrupciós botrányt. E kormánytag szerint talán nem is került volna nyilvánosságra az ügy, ha a Századvég Gazdaságkutató tulajdonában lévő napilap nem szellőzteti meg, hogy amerikai cégek ellen NAV-vizsgálat folyik.

Az ügy kapcsán nem véletlenül cikkezik arról a nemzetközi sajtó is, hogy már Orbán-közeli politikusok kerültek a célkeresztbe, és a korrupciós botrány elérte a "legmagasabb szinteket" is. Ez Orbán Viktor számára kellemetlen. A magyar kormány az amerikai demokráciadeficit-bírálatokat tudja kezelni azzal, hogy "barátainknak erős politikai beavatkozási hajlama van" - elsősorban a Déli áramlat és Paks miatt.

Fideszes vélemények szerint az Egyesült Államok számára nem lenne kívánatos egy német-magyar-szlovák-cseh csoport, mely az oroszellenes szankciók ellen lobbizna. Azt sem feltételezik, hogy a kormány, illetve Orbán népszerűségét megtépáznák az erős amerikai vádak, megítélésük szerint a "transzatlantista" támadások hatására összezárnak a jobboldalon. Különösen, ha a kommunikációban összehozzák a Goodfriend, Gati, Soros, Clinton és Bajnai névsort - írta a Népszabadság.