A pártok pénzügyi beszámolóik alapján a bevételük nyolcvan-kilencven százalékát az államtól kapják, közvetlenül vagy alapítványaikon keresztül. A támogatás mértékét a választásokon elért eredmények alapján számolják ki. Így például a Fidesz tavaly a hivatalos értesítoben szereplő adatok alapján egymilliárd, az LMP pedig 249 milliót kapott a költségvetésből.

Közös nyilatkozat

Április elején közös politikai nyilatkozatot írt alá a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről a Transparency International Magyarország kezdeményezésére tartott egyeztetés után. A nyilatkozatban a pártok vállalták, hogy a parlament őszi ülésszakán olyan törvényt fogadnak el, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a párt- és kampányfinanszírozásban. Ehhez hat alapelvet határoztak meg, amelyek alapján törvényt alkotnak ősszel.

Ezek közé tartozik, hogy biztosítani kell a pártok működéséhez szükséges minimális állami forrásokat és ösztönözni kell a pártokat arra, hogy magánszemélyektől gyűjtsenek támogatást, ugyanakkor el kell kerülni a túlzott állami függőséget és a gazdasági érdekcsoportoknak való kiszolgáltatottságot.

Déjá vu?

1994-ben a pártok többségénél anyagi gondokat jelentett, amikor júliusban leállította a kormány a pártok állami támogatásának folyósítását egy időre arra hivatkozva, hogy az új választási eredmények alapján szükséges kifizetésekhez a költségvetési törvény módosítására van szükség. A KDNP és az SZDSZ bizonyos számlákat nem fizetett ki, az MDF és az FKgP hitelt vett fel, olvasható a HVG archívumában [2].