Nem kapkodja el a száz százalékos állami tulajdonban kerül Magyar Földtároló Zrt. az E.On-tól százmilliárdokért megvásárolt kereskedelmi gáztározók feltöltését - ez derül ki a Gas Infrastructure Europe naponta frissülő adataiból. Ugyanakkor a stratégiai vésztartalékul szolgáló tároló kezed megtelni, a tegnapi adatok szerint 1803,6 millió köbméter gáz tároztak be a MMBF Földgáztározó Zrt. Szőreg-1 tározójába, így a jelenlegi tendencia mellett az 19 nap alatt eléri a tárolási kapacitás maximumát. A stratégia készletből - elvileg - csak vészhelyzet esetén lehetne kivenni gázt, ám épp az Orbán-kormány volt az, amely a stratégiai készletekből "baráti" gázkereskedőknek adott át jutányos áron gázt.

A kereskedelmi célú tározók töltöttsége a - a Gas Infrastructure Europe tegnapi adatai  szerint - alig 43 százalékos, azokban 1818 millió köbmétert gázt tároltak, a napi betárolási mennyiség az elmúlt napokban 10 millió köbméterre csökkent, az előzők napok 16 millió köbméteréről. Ezek a tárolók - Pusztaederics, Zsana, Kardoskút-Pusztaszolos, Hajdúszoboszló - idén kerültek az állam tulajdonában, a tárolókat kezeklő cég a  Magyar Földgáztároló Zrt. - ez volt korábban E.On Földgáz Storage Zrt. (A nyitóképen a zsanai tározó egy felszín feletti részlete látható). A 43 százalékos töltöttség viszont szép eredmény ahhoz képest, hogy 2014 márciusára a tározók gyakorlatilag kiürültek, hisz a tárolt gáz a fűtési szezon végére a tárolási kapacitás 7,5 százalékra csökkent.

Feszülés van

Az orosz-EU-ukrán gáztárgyalások szeptember 20-i időpontját elhalasztják, de az új időpont még nincs egyeztetés alatt - hangzott el az Európai Bizottság hétfő déli sajtótájékoztatóján.

A jelenlegi töltési kapacitás mellett a teljes töltöttséget 272 nap alatt érnék el a kereskedelmi tározók - természetesen csak abban az esetben, ha egy molekulányi gázt sem vennének ki a fűtési szezonban.

Így összességében a hazai tárolókban - vagyis a kereskedelmi és a stratégia készleteket nézve - 3621 millió köbméter gázt tárolnak a szeptember 14-i adatok szerint, ez a tározók 59 százalékos töltöttségét jelenti.

A magyar tározói kapacitás jelentős európai mértékkel mérve is: míg idehaza - elvileg - 6 170 millió köbmétert lehet tárolni, addig Franciaországban 11 955, Németországban 21 847 és Olaszországban 16 558 millió köbmétert - így jött fel a magyar kapacitás európai szinten a negyedik helyre.

A tárolók töltöttségét nézve, ugyanakkor szinte minden nemzettől lemarad a magyar helyzet - ugyanis míg idehaza tárolók töltöttsége 59 százalékos, addig Európa más nemzeteinél már 90-100 százalék körüli a tárolók töltöttsége, néhány kivételtől eltekintve. A már betárolt 3600 millió köbméter gáz idehaza elvileg bőségesen elegendő, ha nem zárják el az ukrán-orosz gázcsapot és a szállítások folyamatosak.

Jelenleg ez utóbbit senki nem tudja garantálni - még akkor sem ha esetleg az orosz fél részéről a magyar politika bombabiztos ígéretet kapott - ugyanis ott van Ukrajna is. Az ukránoknak azonban nem érdeke európai gázcsap elzárása, hiszen ezzel pont szövetségeseit veszélyeztetnék. Idén januárban 1300 millió köbméter volt a földgázkereskedők értékesítése - ebből 53 millió ment exportra, vagyis a 3600 millió köbméternyi gáz - korlátozások nélkül szűk három hónapra elegendőek, abban az esetben, ha egy csepp földgáz sem érkezne - ez utóbbi forgatókönyv szintén nem nagy valószínűségű, ám nem ért a legrosszabbra felkészülni, főleg ha a technikai lehetőségek adottak.