Hamar munka ritkán jó - ez derül ki a félkarú rablók eltüntetését célzó törvényről is. A kormány tegnap rendkívüli ülésen döntött a szerencsejáték automaták azonnali betiltásáról, az erről szóló hétoldalas javaslatot még hétfő reggel be is terjesztette a parlamentnek Navracsics Tibor igazságügyi miniszter. Ám a javaslat alig pár órát élt, ugyanis hétoldalas törvénymódosítást a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság öt oldalas javaslatában újraírta. A parlament kedd reggel ezen módosításokkal együtt fogadta el a javaslatot.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn benyújtott törvényjavaslatát 238 igen szavazattal, egy nem és nyolc tartózkodás mellett, kivételes sürgős eljárásban fogadta el az Országgyűlés. A szabályozás alapján pénznyerő automata a továbbiakban csak játékkaszinóban működtethető, máshol - így például vendéglátóhelyeken - nem működhetnek játékgépek. A törvény a kihirdetését követő napon életbe lép, a korábban kiadott engedélyek hatályukat vesztik.

A gazdasági bizottság javaslata alapján a szerencsejáték gépeket üzemeltető vállalkozásaiknak az engedélyeket 15 napon le kell adni az adóhatóságnál. Ugyancsak a bizottsági javaslat szerint szerencsejátéknak minősül a jövőben az ajándéksorsolás - így a szerencsejáték törvényt kell alkalmazni ezen akciókra is.

A kormány hétfői rendkívüli ülésén döntött a pénznyerő játékautomaták működtetésének szinte teljes tilalmáról. Lázár János államtitkár azt mondta: a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne dobálják játékgépekbe a pénzüket, másrészt "súlyos nemzetbiztonsági kockázatok" is felvetődtek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban.