Szócska Miklóst, az egészségügyért felelős államtitkárt már meglehetősen felpaprikázott hangulat fogadta a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének keszthelyi egészségpolitikai fórumán (ezt egyébként már a díszletek is jelezték). A szakpolitikus azonban (legalábbis addig, amíg jelen volt) remekül kezelte a helyzetet. Nincs osztogatás, az egészségkassza kifizetései most teljesen traszparensen történnek - hangsúlyozta, majd érvelt a fogászati turizmusnak szánt egymilliárd forintos támogatás mellett is. Az államtitkár több konkrét intézkedést is felsorolt, amellyel segíteni próbálnak a szektor helyzetén - kilátásba helyezte például, hogy az iparűzési adóbevételekből kötelezővé tennék a forráspótlást, megerősítenék a praxisjog adásvételét. Taps fogadta azt a bejelentést, hogy a kötelező creditek (ez az orvosok előírt önképzésének részei) megszerzését ingyenessé teszik. Az is nagy tetszést aratott, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár "túlburjánzó" ellenőrzéseit is felszámolták.

Ugyanakkor Szócska türelmet is kért az érintettektől, mint többször kijelentette: "világégés után vagyunk", a lehetőségek tehát így elég csekélyek. Azonnal 26 jogszabályt kellett volna megváltoztatni - hangsúlyozta -, amelyek közül eddig azokat vették sorra, amelyek teljesen ellehetetlenítették volna a működést (ezzel az előírt minimum feltételek eltörlésére utalt).

A fórumon, amelyet a FAKOOSZ jubileumi országos közgyűlésén belül tartottak meg, Selmeczi Kamil elnök azt hangoztatta viszont, hogy elégedetlenek azzal a tempóval és jogalkotási menetrenddel, amit a kormány követ. Gyors politikai döntés kell - nyomatékosította. Az elnök kitért arra, hogy 20 pontban foglalták össze, milyen intézkedéseket várnának. Ebben követelik például a finanszírozás érdemi emelését, valamint "diktátum helyett a valós költségeken alapuló finanszírozási szerződéseket".

A fórumot követő sajtótájékoztatón Selmeczi nyomatékosította, nincs idő tovább várni. Az orvosok, egészségügyi dolgozók elvándorlása felgyorsult, világosan látni kell - fogalmazott lapunk kérdésére -, rövidesen hiányzik majd az ellátórendszer alapja. A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István szerint, ha a parlament a jelenlegi formájában elfogadja a Semmelweis-tervet, azzal tovább generálja az elvándorlást. Ebben ugyanis ígéretek sincsenek. Az egyeztetés - állította - szakmai oldalról sohasem volt annyira sekélyes, mint mostanában.

Arról (amit a Magyar Nemzet szellőztetett meg), hogy az orvosok a béremelést ügyvédi letétbe helyezett felmondással kényszerítenék ki, csak az orvosok szakszervezetének (MOSZ) elnöke ismerte el: tud róla. A FAKOOSZ elnöke is érzékeltette azonban, hogy az érdekképviseleteknek nem is lehet módjuk kitérni bármilyen szervezett akció elől.

A rezindesek szövetségének elnöke Papp Magor, aki általános meglepetésre távol maradt a keszthelyi rendezvénytől (a pulpituson üres maradt a táblával jelzett helye), a hétvégén az ott elhangzottakhoz hasonló tartalommal külön nyilatkozott a sajtónak. A dolog azért lehet aggasztó, mert korábban (sőt a nemzetközi példák alapján is) az ágazat akkor tud igazán elérni valamit, ha összefog és nem külön-külön alkukkal próbálja megoldani a helyzetet.