A kormány minden olyan politikai feltételt megteremtett, ami ahhoz szükséges, hogy az IMF-tárgyalások meg tudjanak indulni. Előfeltételek nélkül készen állunk a tárgyalásokra - mondta mai tájékoztatóján Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalódelegáció vezetője azután, hogy egyeztetett a miniszterelnökkel.

A kormány határozottan a megállapodás irányába dolgozik, az ország érdekében a piaci elvárásoknak megfelelően szükségünk van arra, hogy egy megállapodás létrejöjjön, ennek minden feltételét is biztosítjuk és szeretnénk elérni, hogy a tárgyalópartnereinknél a szükséges előrehaladás megtörténjen - jelentette ki Fellegi Tamás. Úgy fogalmazott: "hogy milyen formában történjen a segítség, kompromisszumra van szükség - mi készen állunk".

Mégis jó a készenléti hitel, elővigyázatossági elemmel

Az IMF-segítségnyújtás konstrukcióját firtató kérdésre, azaz hogy Magyarország kész-e elfogadni egy készenléti hitelt, Fellegi azt mondta: olyan elővigyázatossági, készenléti hitel fogadható el, amelyben van elővigyázatossági elem, azaz nem azonnali hitelfelvételt jelent, mert erre Magyarország finanszírozásához nincs szükség. Természetes, hogy a juttatásokat nyújtó feltételeket szab, a kérdés az, hogy ezek a feltételek a tárgyalásokon dőlnek-e el és azok milyenek lesznek - tette hozzá. A feltételek még nem dőltek el. Úgy fogalmazott: a mandátumom része, hogy tárgyalhatok készenléti hitelről, olyan megoldásról, ami olyan biztonsági hálót garantáló megoldást nyújtson, amelynek révén - amennyiben a piaci folyamatok szükségessé teszik - megvalósulhat a pénzmozgás.

Milyen konstrukcióról lehet szó?

Az elővigyázatossági típusú készenléti hitelmegállapodás (P-SBA) szerkezetében a hagyományos (azaz a legszigorúbb feltételekkel rendelkező) SBA-val egyezik meg. Ugyanakkor ez csak szükség esetén hívható le, azaz egy fokkal nagyobb elköteleződést jelent az adott állam részéről, hogy a piacról kívánja magát finanszírozni és ennek realitására az IMF is rábólint.

Ezzel szemben az elővigyázatossági hitelkeret (PLL) igénybevételénél, különböző előfeltételeknek kell megfelelni és a program ideje alatt nincsenek szigorú előírások. A kormány korábban elsősorban erről a típusú hitelről kívánt tárgyalni.

Ez azért jelent változást a korábbi állásponthoz képest, mert a kormány nemrégiben a tárgyalások megkezdésekor közölte, elővigyázatossági hitelben gondolkodik, vagyis semmiképpen nem a korábbihoz hasonló úgynevezett készenléti hitelben, jelen gazdasági helyzetben inkább ez utóbbira van nagyobb esély. Az IMF küldöttséget vezető Christoph Rosenberg ugyanakkor múlt héten azt mondta, tekintve Magyarország sebezhetőségét, egy készenléti (SBA) hitelmegállapodás lenne a legjobb az ország számára. "A program előkészítő munkálatai nem folytatódhatnak addig, amíg a kormány nem jelzi, hogy hajlandó SBA alapon tárgyalni" - mondta Rosenberg.

Mi lesz a gazdaságpolitikával és az MNB-vel?

Egy újságírói kérdésre, hogy Magyarország kész-e arra, hogy gyökeresen átalakítsa gazdaságpolitikáját, azt felelte, nem találkozott olyan feltétellel, ami szerint erre volna szükség. Nem tudom, hogy miről fogunk tárgyalni - fogalmazott. Hozzátette: az eddig ismert felvetések között a magyar gazdaságpolitika irányának gyökeres átszabásáról szóló nem szerepel.

Fellegi a tájékoztatón - minden bizonnyal piacnyugtatási szándékkal - számtalanszor hangsúlyozta, hogy nyitottak a további egyeztetésre. Hozzátette: a kormány minden olyan lépést megtett, hogy a tárgyalások mehessenek, a tárgyalásoknak el kell kezdődniük, a korábban aggályként megfogalmazott előfeltételek teljesültek. Az külön kérdés, hogy úgy teljesültek-e, ahogyan azt a partnerek és a média elvárták.

Az EU által javasolt 15 észrevételből 14-et beépítettünk, vagyis a magyar kormány minden olyan lépést megtett, amit szakmailag, politikailag jogilag keresztülvihetőnek gondolt. Amennyiben konkrét felvetés van, készek vagyunk megtárgyalni, ám ebből ebből nem következik az, hogy minden felvetést el fogunk fogadni - mondta Fellegi. Hozzátette: a jegybanki alelnökök számának kapcsán 2004-ben már volt vita, ám ez nem kavart a mostanihoz hasonló vihart.

Fellegi leszögezte: a kormány tiszteletben tartja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét és támaszkodik szakértőire, ezért Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke is részt vesz az IMF-egyeztetésen a jövő héten