A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Egy augusztus végén megjelent, szeptembertől hatályos jogszabály értelmében átlagosan 20 százalékkal, az ács és a kőműves szakmákban kiemelkedőn nőtt az építőipari gyakorlati képzőhelyek normatív támogatása. A tanulókkal még augusztus 25-ig meg kellett kötni a tanulói szerződést, így egyfajta vakrepülésnek is felfogható a gyakorlati képzőhelyek elköteleződése, hiszen a 2012-es alapnormatíva akkor még az ágazatra 562 ezer forintos fejenkénti támogatásról szólt, szemben a korábbi 750 ezer forinttal − mondta lapunknak Tóth Istvánné, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) oktatásért és szakképzésért felelős alelnöke lapunknak. (A normatíva év eleji, mintegy 200 ezer forintos csökkentése lényegében ellehetetlenítette volna a gyakorlati képzést − Napi Gazdaság, 2012. február 6.)

A szakma lobbizása azonban sikerre vezetett, s az augusztus 30-án megjelent jogszabály − az előzetes ígéretekkel összhangban − a különösen eszközigényes építőiparban jelentősen emelte, az ács és a kőműves szakmákban csaknem a korábbi szintre hozta a támogatást, amelyből így már kigazdálkodhatóak a költségek, különösen azért, mert az ösztöndíjakat is csökkentették − mondta az ÉVOSZ alelnöke.

Emellett két év után ismét lehet pályázni a decentralizált szakképzési alapra, a mintegy  5,1 milliárdos keretre szeptember 17-ig jelentkezhetnek a gyakorlati képzőhelyek, az iskolák és a felsőoktatási intézmények. Az indulóknak 27 százalékos önerőt kell biztosítaniuk, s a gyakorlati képzőhelyek számára 45 millió forint az elérhető maximum, az egy tanulóra eső fejkvóta pedig legfeljebb 1,5 millió forint. A pályázat nagy segítséget jelent a képzőhelyek eszközbeszerzéseinél − véli Tóth.

Kép: Napi Gazdaság, Pelsőczy Csaba