Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi 415 után idén mintegy kétezer, egyenként negyedmillió eurós letelepedési államkötvényt értékesíthető Kínában - mondta az erre a feladatára létrehozott HSSDF (Hungary State Special Debt Fund) vezérigazgatója, Lian Wang ma délelőtti sajtótájékoztatóján. A tervezett kétezerből idén a mai napig mintegy hetvenet adtunk el, de a holdújévi ünnepségek befejeződésével felpörög Kínában az üzleti élet - fogalmazott Wang, aki szerint a tavalyi szám féléves működés eredménye. Az alapnak jogosultsága van Vietnamban is értékesíteni, de az első évben Kínára fókuszált.

Lian Wang a Napi.hu kérdésére elmondta, a kínai befektetők elsősorban a tőkéjük stabil visszafizetését tartják szem előtt, a kamat - amely egyébként jelenleg jóval alatta marad az évi 3 százaléknak - számukra másodlagos. A költségszint (40 000 euró) a kínai piacon megtalálható tucatnyi hasonló országprogrammal versenyzik. Ott egyébként jelenleg a kanadai, az amerikai, a hongkongi és a szingapúri programok a legnépszerűbbek. Egy további kérdésünk kapcsán kiderült, hogy az alapkezelő tulajdonosai között kínai, hongkongi személyek mellett európai állampolgárok is lehetnek, de a magyar illetőségűekre vonatkozó kérdés elől az igazgató - a transzparencia hangsúlyozása mellett - kitért.

A tervezett számok teljesülése esetén 2014 végéig mintegy 600 millió euró kicsit olcsóbb finanszírozási forráshoz juthat az ÁKK, míg a HSSDF Kínából származó másfél évi bevétele a teljes futamidöre várható kamatokkal együtt a 2400 kötvény után elérheti a 165 millió eurót.

A HSSDF igazi országpropagandát csinál, eddig ezer találkozót szervezett a potenciális befektetőkkel, letelepedést tervezőkkel. Ezeken a találkozókon 90 százalékban az országot mutatják be, és csak az idő tizedét teszi ki a konkrét konstrukció (öt évre negyedmillió euró befektetése egy speciális, a piacinál évi 2 százalékkal alacsonyabb kamatozású államkötvénybe, 40 ezer eurós lebonyolítási költség mellett) ismertetése.

A HSSDF országszerte 105 alügynökséggel dolgozik, amelyek Kína 46 átlagosan hárommilliós nagyvárosában vannak jelen - ez a gazdasági kapcsolatokat is segíti.

Az ÁKK által kibocsátott államkötvényeket a HSSDF veszi meg és Magyarországon tartja, a befektetők nemzetbiztonsági és pénzmosási átvilágításon mennek keresztül. A kínai és majd vietnami befektetők az alap jegyeit vásárolhatják meg. Az alapot a Kajmán-szigeteken jegyezték be, 25 százaléknál nagyobb tulajdonosait az ÁKK ismeri. A bejegyzés helyszínét az indokolja, hogy a kínai értékpapírszabályok szerint az efféle vállalkozások közvetlenül nem működhetnek Kínában, így offshore társaságokat kell létrehozni. Az alap Kínában azokkal a cégekkel működik együtt, amelyek a helyi és központi hatóságok engedélyével rendelkeznek.