A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztusi államháztartási tájékoztatója alapján a múlt hónapban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő − a 8,5 milliárdos Malév-tőkejuttatás és némi Kopint-Datorg-részvényvásárlás mellett − Richter-részvényeket is vásárolt. A meglepő vásárlás hátterében azonban nem a magán-nyugdíjpénztári részvények, hanem az állam által korábban kibocsátott, Richter-részvényre váltható kötvények állnak.

Az MNV Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint a vagyonkezelő 2011 augusztusában vásárolt Richter-részvényeket, összesen 14 585 darabot, 35 428 forintos átlagáron. A részvényvásárlás oka, hogy az MNV a 2009. szeptember 25-i kötvénykibocsátás során a kötvényfeltételekben rögzítette kötelezettségét, mely szerint az adott évben kifizetett Richter-részvények utáni többletosztalék értékének megfelelően Richter-részvényeket vásárol (ez az úgynevezett átcserélési vagyonkiegészítés). A többletosztalék 2011-ben 517 millió forint volt. A vagyonkezelő közlése szerint a most vásárolt részvénycsomag az MNV által kibocsátott kötvény mögötti Richter-részvényekből álló vagyont növeli.

A vásárlás némileg javítja az MNV által állami garancia mellett kibocsátott, Richter-részvényre váltható kötvény átváltási arányait. A 8333 darab, egyenként 100 ezer eurós, amúgy 4,4 százalékos kamatot fizető és 2014. szeptember 25-én lejáró kötvény mindegyike eredetileg 561,7 darab Richter-részvényre volt átváltható. A kötvénykibocsátási feltételek szerint ha a kifizetett osztalék aktuális árfolyamhoz viszonyított aránya meghaladja az 1,75 százalékot (a júniusi 800 forint 2,2 százalék volt), akkor a többletet a kibocsátó részvényvásárlásra köteles fordítani, ami az átváltandó mennyiséghez adódik. Így most kötvényenként 1,75 Richterrel javult az átváltási arány.

Persze ez a mostani, 30 ezer alatti Richter-árfolyam mellett inkább csak elméleti lehetőség, hiszen egy kötvény − utolsó kamattal növelt − 104 400 eurós visszavásárlási árából 185,29 eurós kurzus adódna, ami a mostani 286 forintos EUR/HUF árfolyam mellett csak 53 000 forint feletti Richter-árfolyam mellett tenné rentábilissá az átváltást. Persze három év alatt ennél nagyobb áremelkedést is láttunk már...