Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha a ma alakuló Országgyűlés elfogadja a Fidesz legelső, Rogán Antal frakcióvezető által ismertetett törvénymódosító indítványát, a kormányzati tisztséget is betöltő képviselők továbbra is két fizetést vehetnek fel, a képviselői tiszteletdíjat és a kormányzati tisztségért járó pénzt - írja a keddi Blikk.

Mivel májustól 231 ezer forintról 747 ezer forintra nőtt a képviselői alapdíj, az érintettek bruttó félmillió forinttal keresnek többet. Azon miniszterek esetében, akik képviselők is egyben, ez - költségtérítések nélkül - bruttó 1,85 millió forintot, a miniszterelnök esetében pedig 2,25 millió forintot jelent.

Arról, hogy a miniszterek és államtitkárok az előző Orbán-kormányban mekkora fizetést húztak, részletesen korábbi cikkünkben itt olvashat, arról pedig, hogy hogyan néznek ki a magyar politikusfizetések a németországiakhoz hasonlítva, itt írtunk.

Rogán hétfőn bejelentette: az országgyűlési törvény módosítását javasolja a Fidesz, hogy a képviselők csak parlamenti képviselői tiszteletdíjat vehessenek fel a jövőben. Erre azért van szükség, mert az országgyűlési törvény jelenleg pontatlan és például mindazon polgármesterek vagy önkormányzati képviselők, akik parlamenti tisztséget viselnek, önkormányzati mandátumuk lejártáig továbbra is két díjazást vehetnének fel. Ezt nem tartják elfogadhatónak - mondta. Jelezte: arról is döntöttek, hogy minden polgármesteri vagy közgyűlési tisztséget betöltő képviselőjüknek javasolják, hogy ha országgyűlési képviselői tiszteletdíjra jogosultak, akkor az önkormányzati juttatásukról május 6-tól mondjanak le.

A képhez hozzá tartozik az is, hogy az új rendszerben megszűnik az adott esetben jelentős pluszt hozó választókerületi pótlék és a lakhatási támogatás is.