Újabb felmondási hullám indult az egészségügyben, ezúttal a győri Petz Aladár Oktató Kórház sebészeinél telt be a pohár a Népszava információi szerint. December közepén a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházban és a budapesti Szent Imre, valamint a Szent István kórházban tört ki a felmondási járvány, az akkori médiahírek szerint a túlterheltség, a sorozatos megalázások, megfélemlítések és a feltételek hiánya miatt.

Kiszolgáltatottságról, elviselhetetlen terhelésről, félelemről beszéltek egy minapi egészségügyi kerekasztal résztvevői is, összefogást és határozott fellépést sürgetve a leginkább érintettektől. Tovább duzzadt az 1001 orvos a hálapénz ellen elnevezésű, decemberben elindított Facebook csoport létszáma. Az első 64 nevét vállaló aláírót az év első napjaira több mint 700-an követték, tegnap pedig a több mint 1500 gyermekorvost tömörítő Házi Gyermekorvosok Egyesülete is csatlakozott a mielőbbi változást sürgetőkhöz.

Mindeközben az egészségügyi államtitkárság semmimondó közleményekkel csitítja a hangulatot. Hétfőn, az év elejére felhalmozódott feszültségek dacára egy kivételesen jó hangulatú tanácskozásra is sor került az egészségügyi államtitkár és az állami kórházak vezetői között, a Weborvos beszámolója szerint. A lap úgy tudja, a találkozón Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár együttműködést kért a kórházigazgatóktól.

Az ügyeleti pótlékaik újragondolását kérték

Délután a Kisalföldnek cáfolta a kórház vezetése a sebészek felmondását. Mint kiderült, 16 győri sebész elkeseredett hangú levelet írt még decemberben, s kérték az ügyeleti pótlékaik újragondolását.

A túlterheltségre hivatkoztak többek között, ami abból fakad, hogy nemcsak a baleseti- és idegsebészet, hanem az általános sebészet is regionális feladatot lát el. Ezt azt jelenti, hogy a Nyugat-Dunántúl összes súlyos esetét a győri sebészeknek kell fogadniuk - többek között az ügyeleti idejük alatt is.  Vélhetően a levélben utalás szintjén, egy fél mondattal a felmondás legvégső lehetősége is felmerült, de Oláh Attila sebész főorvos határozott állítása szerint osztályának egyetlen orvosa sem szeretne felmondani és elmenni - írja a Kisalföld.

A kórház főigazgatója szerint az ügyeleti pótlékot tehát csak úgy lehet felemelni, ha azt mindenki megkapja. Ez a forrás azonban nem áll rendelkezésre, így megállapodás szerda délután nem született.

A lap szerint az esti órákban a főigazgató egyeztetett Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárral is a helyzet lehetséges rendezéséről.