Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pályakezdés kérdéseit, a kapunyitási pánik okait és az egyetem hallgatóinak hosszú távú terveit vizsgálta a második METU-Index felmérés, amelynek során 300 magyar és külföldi válaszát hasonlították össze, hogy melyik csoport fél jobban a munkakeresés nehézségei az elhelyezkedés miatt. Kiderült, hogy a hazai diákok 60 százaléka aggódik, harmada pedig kifejezetten stresszes a pályakezdés nehézségei miatt, s csak 10 százalékuk magabiztos a kérdésben.

Ehhez képest a külföldiek közel harmada nem, vagy egyáltalán nem érez magán nyomást. A válaszadók ötöde pedig azért nyugodtabb, mert már van állása.

Leginkább attól félnek a fiatalok, hogy mennyi idő alatt találnak maguknak kezdőpozíciót. A külföldi hallgatók kevésbé foglalkoztak a fizetéssel: míg a magyarok 28 százaléka a jövőbeli megélhetése miatt stresszel, a külföldiek kevesebb, mint ötöde nyugtalankodik emiatt. (Jelenleg a munkaerő-piac annyira összezsugorodott Magyarországon, hogy sok területen a hiány miatt válogatni lehet a munkahelyek között.)

A legtöbben úgy látják, hogy a munkavégzéshez szükséges feltételekben a szülők generációjához képest megnőtt a számítástechnikai ismeretek jelentősége.  Arra a kérdésre, hogy a munkavégzéshez szükséges feltételek miként változtak a szülők generációjához képest a magyar hallgatók több mint 80 százaléka a számítástechnikai ismereteket, míg 71 százaléka a nyelvismeret jelölte meg a mai világban nélkülözhetetlennek. A megkérdezettek közel 40 százaléka szerint a jelenlegi munkaadók sokkal több munkatapasztalatot várnak el a frissdiplomásoktól, mint szüleik idejében. Ezzel a külföldiek is egyetértenek: szerintük is több szakmai tapasztalatra van szükség ma, de szerintük fontosabb lett a nyitott hozzáállás.

A hazai diákok közel kétharmada szerint szüleiknek kevesebb lehetőségük volt külföldi tanulmányokra, illetve munkavégzésre. A diákok 42 százaléka azonban úgy látja, hogy a korábbi generációnak egyszerűbb volt állást találni a munkaerőpiacon, és könnyebben tudtak elindítani egy sikeres karriert. A külföldi hallgatók több mint 40 százaléka szerint a leghangsúlyosabb különbséget a külföldi tanulás és munkavállalás lehetősége jelenti szüleik generációjához képest.

A Budapesti Metropolitan Egyetem egy saját konferencián keresi a válaszokat a kutatás eredményeire, a METU A tudás almája címmel saját TEDx program idén októberben lesz.