Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2017. májusban:

  • A kivitel értéke 9,1 milliárd euró (2814 milliárd forint), a behozatalé 8,1 milliárd euró (2517 milliárd forint) volt. (Tovább pöröghet a magyar export.)
2017. májusban az egy évvel korábbihoz képest:
  • Euróban kifejezve az export értéke 20, az importé 19 százalékkal nőtt.
  • A külkereskedelmi aktívum 217 millió euróval emelkedett, és 959 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 46 millió euróval magasabb az első becslésben közölt értéknél.)
  • A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 1,6, behozatalban 2,8 százalékkal nőtt. A cserearány 1,2 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz képest 1,5 százalékkal erősödött, a dollárhoz képest 0,9 százalékkal gyengült.
  • A gépek és szállítóeszközök előző év májusi áron számított kereskedelme a kivitelben és a behozatalban is 16 százalékkal nőtt. A közúti járművek exportja és importja egyaránt 15 százalékkal emelkedett. Mindkét irányban a személygépkocsi- és gépjárműalkatrész-forgalom növekedése dominált. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene közel ötödével, importvolumene nagyjából hatodával nőtt. Importban a motoralkatrészek, illetve a gázturbinák, exportban a benzinmotorok, elektromos áramfejlesztők és az elektromotorok forgalma nőtt jelentősen. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek importja közel negyedével, exportja több mint tizedével nőtt. Behozatalban és kivitelben is a mobiltelefonok kereskedelme élénkült számottevően. A villamos gépek, készülékek és műszerek importja több mint ötödével emelkedett, a növekedésben az elektronikus integrált áramkörök és az elektromosan szigetelt huzalok és vezetékek behozatala dominált.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 16, az importé 13 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme exportban közel ötödével, importban közel negyedével emelkedett. A gumigyártmányok exportjában nincs jelentős változás. Az egyéb fémtermékek exportja közel hatodával bővült, elsősorban a vasból vagy acélból készült készáruk, vasalatok és kötőelemek forgalmának élénkülése miatt. Az egyéb feldolgozott termékek kivitele és behozatala is közel hatodával nőtt, meghatározóan a műanyagból készült áruk forgalmának mindkét irányú emelkedése miatt. Importban a ruházati cikk és öltözékkiegészítők kereskedelme ötödével nőtt.
  • Az energiahordozók importvolumene 17 százalékkal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala nem változott. A természetes és mesterséges gáz importja közel háromnegyedével emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A villamos energia behozatala közel hatodával nőtt.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 19, az importé 5,5 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja több mint felével emelkedett, elsősorban a kukorica, búza, árpa kivitelének növekedése miatt. A cukor és cukorkészítmények kivitele több mint ötödével bővült, behozatala azonban közel 40 százalékkal visszaesett. Importban a zöldségfélék és gyümölcsök forgalma közel tizedével nőtt, a szárított zöldségfélék, valamint az idénygyümölcsök - elsősorban a cseresznye - behozatalának növekedése miatt.
  • Az EU tagállamaiba irányuló kivitel és behozatal volumene egyaránt 13 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 130 millió euróval emelkedett, és 957 millió eurót tett ki. Az exportnak 79, az importnak 76 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
  • Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 32, a behozatal volumene 18 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 86 millió euróval javult, és 2,5 millió eurós aktívumot mutat.
2017. január-május:
  • A kivitel értéke 42,2 milliárd euró (13 060 milliárd forint), a behozatalé 37,8 milliárd euró (11 723 milliárd forint) volt.
2017. január-május az egy évvel korábbihoz képest:
  • A kivitel volumene 8,1, a behozatalé 8,2 százalékkal emelkedett.
  • A külkereskedelmi mérleg többlete 56 millió euróval nőtt, és 4,3 milliárd eurót tett ki.
  • A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 1,9, behozatalban 3,0 százalékkal nőtt. A cserearány 1,1 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 0,9 százalékkal erősödött, a dollárhoz képest 2,8 százalékkal leértékelődött.