Az Országgyűlés mandátumának lejártával lejárt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának mandátuma is - tájékoztatotta a Portfolio.hu-t a jegybank. Mivel még nem választott új felügyelőbizottságot az Országgyűlés, nincs most az MNB-nek felügyelőbizottsága - közölték, később hozzátéve: a jegybank felügyelőbizottság nélkül is működhet a jogszabályok szerint.

Az ellenőrzési feladatokat jelenleg az MNB-ben a Belső ellenőrzési igazgatóság, a könyvvizsgáló és az Állami Számvevőszék végzi. Nincsen korlátozás arra nézve sem, hogy a Monetáris Tanács végezzen ilyen feladatot.

A Portfolio.hu megjegyzi, hogy a Járai Zsigmond elnökletével működő előző felügyelőbizottságot 2010 novemberében, vagyis jóval az előző országgyűlési választások után választották meg. A nyolctagú testület pártok által delegált tagjai Madarász László (Fidesz-jelölt), Szényei Gábor András (KDNP-jelölt), Katona Tamás (MSZP-jelölt), Róna Péter (LMP-jelölt) és Varga István (Jobbik-jelölt) voltak. Mandátumuk idén május 5-én lejárt, a tapasztalatok alapján az új tagok megválasztására hónapokig is várhatunk.