Az ujszo.com szerint fekete címlappal jelent meg április 6-án a Szabad Újság. 0 Ft - újabb szög a felvidéki magyar értelmiség koporsójába - állt a címlapon. A szerkesztőségi jegyzet szerint a határon túli magyar kultúrát támogató budapesti Bethlen Gábor Alap (BGA) megtagadta a támogatást a laptól. "A magyar kormány korábban ahhoz a feltételhez kötötte a segítségnyújtást, hogy a Magyar Közösség Pártja bekerül a parlamentbe" - olvasható a jegyzetben.

Saját hatalmi céljainak megvalósítására használja a szlovákiai magyarságra szánt támogatásokat a magyar kormány - gyakorlatilag ezt állítja a Szabad Újság a pozsonyi Új Szó cikke szerint. A lap főszerkesztő-helyettesének megsúgták: csak akkor kapnak támogatást, ha az MKP bejut a parlamentbe.

Bárány János főszerkesztő nem akarta kommentálni a lapban megjelenteket, mint elmondta, azonnal lemondott a főszerkesztői posztról. Neszméri Tünde, a Szabad Újság főszerkesztő-helyettese megerősítette, ő két olyan nem formális egyeztetésen is részt vett, ahol magyar kormánytisztviselők kimondták, ha az MKP bekerül a parlamentbe, "akkor beszélgethetünk a támogatásról". Neszméri Tünde a 63. volt az MKP választási listáján, Bárány János lemondása után az új főszerkesztő kinevezéséig ő vezeti tovább a lapot.

Nem mindenkitől vonták meg a támogatást

Évente 40 millió forinttal (körülbelül 130 ezer euró) támogatta a magyar állam a Szabad Újságot az elmúlt években. Varga Péter laptulajdonos az Új Szónak megerősítette, évente 40 millió forintos összegről van szó. Utalt arra is, hogy nem minden támogatott sajtóterméktől vonta meg a támogatást a magyar állam. A nagy nyertes a Felvidék.ma hírportál lehet, melynek kiadója, a Duray Miklós volt MKP-alelnök vezette Szövetség a Közös Célokért a nemzeti jelentőségű intézmények egyike, ebben a programban 2015-ben a Bethlen Gábor Alap honlapja szerint 15 millió forintot (mintegy 48 ezer euró) kapott a portál.

A Bethlen Gábor Alapnak a nemzeti jelentőségű intézmények programja mellett számos más, pályázati alapú programja is van. Az MKP-nak a Fidesz szlovákiai partnerpártjaként kihatása van ezekre a támogatási programokra is - legalábbis eddig így volt. A Szabad Újság támogatásának megvonása feltételezhetően a Fidesz elégedetlenségének a jele az MKP választási szereplése kapcsán.

(Fent képünkön az MKP óriásplakátja a szlovákiai Tallóson 2015. novemberében)