Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Abban reménykedünk, hogy Magyarország Európa legnagyobb lovasközpontja lesz - mondta Selmeczi Gabriella a Heves megyei településen hétvégén zajló Lipicai Lovasfesztivál szombati programjait megelőzően. A Fidesz szóvivője arról beszélt, hogy a lovas kultúra érzelmileg is nagyon sokat ad minden korosztálynak, de gazdaságilag is nagyon fontos befektetés lehet: a lovas sportok, a lovas turizmus vendégeket vonz és munkahelyeket teremthet.

Selmeczi Gabriella emlékeztetett: a kormány átfogó stratégiája, a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében szeptembertől már kétszáz általános iskolában tanulhatnak lovagolni a gyerekek, miután a lovaglás a nemzeti alaptanterv része lehet. Ez jó a hazai lovardáknak is, mert megnő a kihasználtságuk - tette hozzá.

Közlése szerint a lovasterápiát szeretnék bevonni az egészségbiztosítási rendszerbe. A lovas turizmus fejlesztése szempontjából pedig nagy lépés, hogy Magyarország Európa legszabadabban belovagolható országa lesz, miután az erdőket is be lehet vonni a lovas programokba. Az ezt lehetővé tévő törvénymódosítás nyomán már 1140 kilométer lovas utat tártak fel - közölte. "Európai szinten is példa nélküli, hogy a lovasok és a kerékpárosok szabadon mozoghatnak erdeinkben" - mutatott rá a szóvivő.

"Szeretnénk visszaadni a lovas szakmák becsületét is: a szakképzésben már megjelentek az olyan szakmák, mint a lovas túravezető vagy a patkolókovács" - mondta Selmeczi Gabriella. Hozzátette: a kormány márciusban döntött számos lovas létesítmény, köztük a szilvásváradi lovasközpont fejlesztéséről is, a létesítmény 1,6 milliárd forintból újulhat meg.

Horváth László (Fidesz) országgyűlési képviselő, megyei kormánymegbízott elmondta: európai mércével is egyedülálló, hogy egy kormány nemzeti lovasprogramot alkosson. Hozzátette: a munka dandárja a vidékfejlesztési miniszterre hárul, az ő munkáját fogja segíteni miniszterelnöki megbízottként, de a program végrehajtásában szerepet vállal a gazdasági tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. A szükséges forrásokat a költségvetésből biztosítják - tette hozzá.

Horváth László közlése szerint a létesítmény-fejlesztéseken túl lovas programokat is támogat a kormány, így a díjugrató világkupát, a nemzeti vágtát, a négyesfogat-hajtó EB-t és az OTP lovas világkupát. A képviselő emlékeztetett: az elmúlt másfél évben a regisztrált lovas szolgáltatók száma 60 százalékkal nőtt, de csökkentették a lótartás költségeit is, így például a lóútlevél ára nyolcezer forint helyett négyezer forint lett. Szavai szerint a lovas programot sikerült társadalmasítani: nőtt a rendezvényeken részt vevők száma, és új "lóhasználati" formák is megjelentek, mint például a lovas polgárőrség.