Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei az elmúlt 24 órában négy esetben intézkedtek vaddal történő ütközés helyszínén az illetékességi területükön. Ez adta az apropót a hatóságnak, hogy figyelmeztesse az autósokat. A helyi rendőrség ezért arra kéri a járművezetőket, hogy körültekintően, fokozott óvatossággal vezessenek.

Vaddal történő ütközés esetén értesítsék a rendőrséget, és ha lehetőség van rá, a járművel álljanak biztonságos helyre. Kapcsolják be a gépkocsin az elakadásjelzőt, tegyék ki az autó mögött a szükséges távolságba a fényvisszaverő háromszöget, és vegyenek fel láthatósági mellényt. A megsérült nagyvadat ne közelítsék meg, egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigyék magukkal: érdekes módon az büntetőjogilag lopásnak számít.

A bejelentést követően a rendőrség értesíti az illetékes vadásztársaságot, aki gondoskodik a megsérült vagy elpusztult állat elszállításáról. Nagyon fontos, hogy azok a közlekedők, akik elhullott vagy haldokló állatot látnak az úton, hívják a 112-es segélyhívó számot!

A leginkább azokon az utakon érdemes óvatosan, csökkentett sebességgel közlekedni, ahol erre figyelmeztető táblát is kihelyeztek, valamint ahol az út kettő, de legalább egyik oldalán erdő vagy sűrű növényzet van.

Az odafigyelés kiemelten fontos a kora reggeli, illetve az esti órákban, amikor nagymértékű vadmozgásra lehet számítani. Tartsanak nagyobb követési távolságot, és folyamatosan figyeljék az út mindkét oldalát. Ha vadat látnak, lassítsanak! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Előfordul, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy kiszaladnak az útra. Dudáljanak, ha vadállat van az úton, mert a fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, ilyenkor a hangjelzés segíthet nekik. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsijuk elé, vészfékezzenek, adjanak hangjelzést, de ne rántsák félre a kormányt, még ha így el is ütik az állatot. Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb sérüléssel járó baleset következhet be - javasolja a rendőrség.

Évente egyébként több ezer vadgázolás történik Magyarországon. Főleg ősszel és télen, mivel ekkor az állatok a szokott útvonalaikról is letérnek élelemkeresés közben.

A címlapkép forrása: Police.hu.