Emlékeztetőnek nevezett figyelmeztető levelet küldött a magyar kormánynak az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatósága, mondván, a sajtóból úgy értesült, a kabinet állami támogatást kíván nyújtani a Gyulai Húskombinátnak - tájékoztatta a Magyar Nemzetet Budai Gyula.

A Magyar Nemzet azt írja: "Nathalie Sauze-Vandevyver egy, az Index.hu portálon megjelent hírre hivatkozik, amikor találgatásokba bocsátkozva fogalmazza meg konkrét aggályait, holott a cikkben egyértelműen szerepel, hogy a kormány az uniós és a magyar szabályok betartásával igyekszik a Gyulai Húskombinát megmentését elősegíteni".

Budai Gyula éppen ezért gyanítja azt a lap szerint, inkább arról lehet szó, hogy valaki "megint panaszkodott" a magyar kormányra az unióban.

A lapnak a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára elmondta: meglepőnek találja Nathalie Sause-Vandevyver főigazgató érvelését, miszerint a magyar médiában olvasottak alapján fogalmazódtak meg a támogatással kapcsolatos aggályok. Ugyanis egyetlen hír sem szólt arról, hogy a kormány konkrét pénzügyi támogatást akar nyújtani a társaságnak - tette hozzá.

Budai jelezte: az állam az uniós jogú keretek adta lehetőségeken belül kíván mindent megtenni a húsipari ágazatban dolgozók munkahelyeinek megmentéséért. A kabinet is tisztában van a csatlakozási szerződés arra vonatkozó kitételével, amely a bizottság engedélyéhez köti az esetleges támogatásnyújtást - tette hozzá az államtitkár.

A Magyar Nemzet szerint várhatóan a kormány szerdai ülésén kerül napirendre a felszámolás alatt álló gyulai és kaposvári, illetve a hitelhiánnyal küzdő pápai húsipari cég megmentésének tervezete.