A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A gazdasági válság és a rossz időjárás miatt a kempingek történetük egyik legrosszabb évét zárták. A forgalom sok helyütt 35-40 százalékkal csökkent. Számos önkormányzat kényszerült rá, hogy megváljon létesítményeitől. A Csongrád Megyei Önkormányzat a több mint 6 hektáros, patinás Tisza-parti Napfény kempinget dobta piacra, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyhatóság a vásárosnaményi Tiszavirág kemping értékesítéséről döntött. Tucatnyi létesítményt árulnak a Balatonnál, a Dél-, sőt a Nyugat-Dunántúlon is.

Erdélyi Csanád, a Szőke-Tisza Ingatlanközvetítő Iroda értékesítési vezetője szerint az elmúlt év második felétől az árak 30-35 százalékkal csökkentek, s egy-egy rosszabb paraméterekkel rendelkező létesítményt immár telekáron kínálnak.

Az árzuhanás megállt

Császár Géza ingatlanközvetítéssel foglalkozó siófoki ügyvéd szerint az elmúlt időszakban döntően olyan létesítmények kerültek eladósorba, amelyek a jelenlegi elvárásoknak már nem felelnek meg.  A  gazdasági válság előtt ezeket a területeket, például lakóparkoknak, elég könnyen tudták értékesíteni. A közelmúltban például harmadszor áraztak le egy olyan balatonvilágosi területet, ahol a beruházó csak a közművek kiépítéséig jutott, de olyan kemping is szerepel a kínálatban, ahol csupán a parkosítás van hátra. Császár hozzátette, a kevés üzlet dacára az árzuhanás megállt. Siófok, Zamárdi vagy Balatonfüred körzetében több különböző méretű létesítményen is sikerült túladni, igaz, jobbára rendkívül alacsony áron.

A Nyugat-Dunántúlon − az Őrségben, Kőszeg és Sopron környékén − kisebb a kínálat és magasabbak az árak, amiben annak is része van, hogy több kempinget a közelmúltban külföldi befektetők vásároltak meg. Magyar Ferenc, a Magyar és Társai Ingatlaniroda tulajdonosa a Napi Gazdaságnak nyilatkozva elmondta, a térségben is számos létesítmény került piacra, melyek  közül elsősorban a gyógyfürdőkhöz közeliek találtak gazdára.

Külföldiek is érdeklődnek

A vevők között több olyan üzemeltető cég volt, amely bővíteni kívánta hálózatát. Az alacsony árak a külföldi befektetők figyelmét is felkeltették. Kőszeg környékén például egy osztrák alapítvány nyári tábornak vásárolta meg az egyik ingatlant.

Magyar hozzátette, a piacot ma is jelentősen fékezi, hogy a beruházók fejlesztési forrásai szűkösek, jóllehet ma már csak azt a kempinget lehet eredményesen működtetni, ahol a vendég egy helyütt szinte mindent megtalál.