A 2017. évi költségvetés tervezése a foglalkoztatás növelésére, a stabilitásra, az államadósság csökkenő pályán tartására épül - olvasható a tájékoztatóban.

A 2017. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről címet viselő dokumentum szerint a fejezetgazdák április 1-jéig küldik meg költségvetési tervüket a tárca részére. Az egyeztetések után tárgyalja a kormány a törvényjavaslatot, amelyet április 26-án benyújt az Országgyűlésnek, a fejezeti kötetet pedig május 6-án terjeszti be.

A tájékoztató szerint az Európai Bizottság részére a kormány áprilisban nyújtja be Magyarország konvergenciaprogramját, melynek kidolgozása a költségvetési tervezéssel összhangban zajlik.

Jön a nullás költségvetés?

A tervezési köriratban az áll a fejezeti kezelésű előirányzatok 2017. évi tervezése kapcsán, hogy külön figyelmet kell fordítani a felhalmozási és a működési kiadások helyes besorolására, mivel a 2017. évi prezentáció külön tartalmazza a működési és felhalmozási kiadásokat, külön meghatározásra kerül a működési és a felhalmozási hiány - hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu.A portál arra következtet, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a működési és felhalmozási célú kiadások újfajta, részletesebb bemutatására készül. A kormány kommunikációja szerint arra készülnek, hogy a működés tekintetében nullás egyenleget mutassanak ki, míg a felhalmozási/beruházási költségvetés tekintetében ez nem elvárás - írja a Portfolio.