Megerősítette stabil kilátással Magyarország BB plusz szintű - a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó - hosszú futamú szuverén devizaadós-besorolását, valamint a hazai valutában fennálló államadósság befektetési szintű, BBB mínusz osztályzatát szerdán a Fitch Ratings.

Sebezhető maradt a magyar gazdaság

A Fitch elemzőinek értékelése szerint a magyar kormány változatlanul elkötelezett a GDP-arányos áht-deficit 3 százalék alatt tartása mellett, és ez ellensúlyozza a 2014-es költségvetésben mutatkozó bizonyos fokú végrehajtási kockázatot. A hitelminősítő szerint a magán- és az állami szektor magas devizaadóssága sebezhetővé teszi Magyarországot a negatív külső sokkokkal és az esetleges hibás gazdaságpolitikai lépésekkel szemben. A GDP-arányos bruttó államadósság 79,8 százalékára csökkent tavaly, a Fitch előrejelzése szerint azonban az idén és jövőre stagnál, és 2015-ben is csak mérsékelten csökken.

A cég szerint a magyar költségvetési fegyelem "kontrasztban áll a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával", különösen ami a banki és közszolgáltatási szektorokat illeti. A kis- és középvállalatok hitelellátásának növelését célzó kezdeményezések és az uniós partnerek erősödő növekedése valószínűleg hozzájárul a magyar GDP-növekedéshez 2014-2015-ben, ugyanakkor a gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalanság és a magánszektorban zajló adósságleépítési folyamat korlátot szab a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciáljának. A Fitch Ratings alapeseti feltételezései között szerepel, hogy a magyar kormány fenntartja a költségvetési fegyelmet a 2014-es választások előtti időszakban is, azaz nem lesz választási költekezés.

Most nem jött össze

A Moody's és a Fitch egy-egy szinttel tartja a befektetésre nem ajánlott kategória alatt az adósbesorolást, előbbi negatív kilátással, utóbbi stabillal, míg a Standard & Poor's-nál két lépcsőfokkal maradt el attól, szintén a további esetleges leminősítésre utaló negatív kilátással.

Az utóbbi hetekben több kormányzati szereplő - a legtöbbször Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a legnagyobb visszhangot kiváltó módon Matolcsy György MNB-elnök a Napi.hu konferenciáján, de még Pleschinger Gyula, a monetáris tanács külsős tagja - is arról beszélt, hogy olyan pompás állapotban van már a magyar gazdaság, hogy a hitelminősítőknek lépniük kellene és javítani a magyar hitelbesorolást.

A november 28-i makrokonferencián a megszólaló elemzők úgy vélték, hogy bár a magyar makromutatók impozánsak, a hitelminősítők a középtávú növekedési kilátások miatt aggódnak. Ha visszaesik a növekedés, akkor megáll az államadósság GDP-hez viszonyított csökkenése, ezért vannak kiváró állásponton Magyarországgal szemben. Ha nem lesz növekedés, akkor a GDP 80 százalékos adósságaránya "borzasztóan nehezen"csökkenhet - mondta Nyeste Orsolya, az Erste elemzője. Kondrát Zsolt, az MKB prognosztája szerint a magyar gazdaság ép öt évvel a hazai eurócsatlakozás előtt kerül majd a hitelminősítőknél befektetési kategóriába a jelenlegi bóvli besorolásból. Tardos Gergely szerint ez 2015 végére be is következhet, ha a következő fél évben nem születenek olyan gazdaságpolitikai lépések, amelyek ezt megakadályoznák - tette hozzá az OTP Bank vezető elemzője.

A Világgazdaságnak a közelmúltban Peter Attard Montalto, a Nomura vezető közgazdásza úgy fogalmazott, hogy a politikai és a bankszektorral kapcsolatos kockázatok miatt a minősítés helyesnek tűnik a jelenlegi szintek környékén.

 

Magyarország hitelminősítése*
MinősítőBesorolásKilátások
Moody'sBa1Negatív
Standard & Poor'sBBNegatív
Fitch RatingsBB+Stabil
Japan Credit Rating AgencyBBBNegatív
Rating and InvestmentBBB-Negatív
* hosszú lejáratú devizaadósság
Forrás: MNB