Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megerősítette változatlan stabil kilátással a BBB mínusz szintű, befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot péntek éjjel a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. Ez volt a cégnél 2017-es menetrendben a magyar adósosztályzat első idei felülvizsgálata, a következő időpont november 10. lesz.

Az indoklás szerint a csökkenő államháztartási hiány és folyómérleg-egyenleg erőteljes többletei az elmúlt években lehetővé tették az államadósság és a nettó külső adósság csökkentését. A cég előrejelzése szerint a magyar GDP idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal bővülhet a tavalyi 2 százalékos növekedés után.

A Fitch Ratings számításai szerint a magyar gazdaság potenciális növekedése valamivel 2 százalék felett van. Ez alacsony a térségi gazdaságokéhoz mérve, és ez részben a gyengébb szakpolitikai környezetet tükrözi. A magánszektor eladósodottsága az idén kissé már emelkedik, véget vetve a több évi mérlegalkalmazkodásnak. A hitelminősítő véleménye szerint a bankszektor számára káros további szakpolitikai beavatkozások kockázata enyhült.

A hitelminősítő szerint a közvélemény-kutatások a Fidesz győzelmét jósolják a jövő évi választásokon, és ez a gazdaságpolitikai folyamatosság fennmaradásának lehetőségére utal. Magyarország és az EU viszonyában feszültségek mutatkoznak. Az EU-tagság jelentős gazdasági és pénzügyi támogatást jelent Magyarország számára, és ha a kapcsolatok súlyos mértékben romlanának, annak potenciálisan kedvezőtlen hatása lehetne a közép- és hosszú távú gazdasági kilátásokra - fogalmazott a hitelminősítő.

A Fitch 2016. május 20-án emelte vissza a bóvliból a befektetési ajánlású kategóriába a magyar minősítést, elsőként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül. A BBB mínusz besorolás a Fitch Ratings osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service által Magyarországra érvényben tartott hosszú távú besorolással.

Legutóbb, tavaly novemberben a Moody's minősítette fel a befektetési kategóriába Magyarországot, és azóta mindhárom hitelminősítő a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja a magyar besorolást. A Standard & Poor's tavaly szeptemberben sorolta át a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot, a hitelminősítői gyakorlatban valamelyest szokatlan módon úgy, hogy előtte nem javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását az azóta is érvényes stabilról.

A Standard & Poor's két felülvizsgálati időpontot tűzött ki 2017-re: legközelebb augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat. A Moody's idei menetrendjében Magyarország március 3-án szerepelt először, de a cég akkor nem vizsgálta a magyar államadós-osztályzatot, a következő időpont július 7. és október 20.

A mai döntés megfelelt a vártnak, a piaci elemzők ugyanis számítottak arra, hogy akár besorolásban, akár kilátáson változtatna a Fitch.

A döntés azért sem volt meglepő, mert a bruttó államadósság-ráta csak 0,6 százalékponttal, 74,1 százalékra csökkent 2015-ről 2016-ra, a költségvetési törvénytervezet pedig arról árulkodik, hogy a kormány hajlandó bizonyos mértékig feladni az előző években tapasztalt szigort a választások közeledtével, és magasabb hiányt engedhet meg - kommentált Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője az MTI-nek. Véleménye szerint a tavalyi felminősítést követően egyelőre nem lehetett látni olyan tervezetet vagy lépést, amely a magyar gazdaság közép- és hosszú távú versenyképességét javítaná.

A Fitch következő lépése a kilátásjavítás lehet, amennyiben november 10-ig lesznek olyan kormányzati döntések, amelyek a költségvetés fenntarthatóságát segítik, illetve annak szerkezetét javítják, valamint a versenyképességet is deklaráltan kiemelt területként kezelik. Ezeknek a hiányában nagy valószínűséggel a magyar adósságminősítés változatlan marad idén - véli Ürmössy.