Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alapképzésre 3296, felsőoktatási szakképzésre 831, osztatlan mesterképzésre 457, mesterképzésre pedig 513 jelentkezőt vettek fel - közölte az Oktatási Hivatal (OH) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mindenki csak egy szakra és egy intézménybe jelentkezhetett, és nagyrészt önköltséges képzésekből választhatott.

Ösztöndíjas formában a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre és három felsőoktatási intézmény ápoló mesterképzésére lehetett jelentkezni, utóbbira 62 embert vettek fel. (Nemsokára kezdődik a felsőoktatási szezon, és tavaly augusztus óta átlagosan 10 százalékkal drágultak az albérletek az egész országban - erről bővebben itt olvashat.)

A pótfelvételire azok adhattak be kérelmet, akiket a rendes eljárásban nem vettek fel sehová, vagy akik korábban nem jelentkeztek egyetemre, főiskolára. Jelentkezni az e-felvételi rendszerében lehetett, egyetlen felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére. Az augusztusban megállapított ponthatárok azonosak az általános eljárásban megállapítottakkal, vagy egyes esetekben magasabbak.

A legtöbben, 458-an gazdálkodás és menedzsment képzésre kerültek be, ezt követi a jogász szak 381, majd a pénzügy és számvitel 211 felvett hallgatóval. A lista további helyén szerepelt a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, az emberi erőforrások, a programtervező informatikus, valamint a kommunikáció- és médiatudomány szak is.

A Pécsi Tudományegyetemre került be a legtöbb hallgató, 456, a második a Debreceni Egyetem 442-vel, a harmadik pedig a Budapesti Gazdasági Egyetem, ahova 438 embert vettek fel a pótfelvételin. A Széchenyi István Egyetemre 340-en, a Szegedi Tudományegyetemre 316-an kerültek most be.

Az OH az általános felvételi eljáráshoz hasonlóan sms-ben értesíti a jelentkezőket a döntésről. A besorolási döntés legkésőbb augusztus 28-áig az e-felvételi hivatalos iratok menüpontban lesz elérhető, erről a hivatal minden jelentkezőt e-mailben tájékoztat. A felvettek felsőoktatási intézményüktől kapják meg a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tájékoztatót szeptember első napjaiban.