A javaslat lényege, hogy az egészségpénztárba befizetett összegeket a jövőben betegségi biztosítások fizetésére is fel lehet használni. Az indoklás szerint a pénztári befizetéseket jellemzően olcsó szolgáltatásokra, termékekre fordítják − a legnagyobb arányban gyógyszerekre költik a pénztártagok −, ezt kellene az öngondoskodás jegyében kiegészíteni. A javaslat így a drágább szolgáltatásokra, a krónikus betegségek kezelésére is lehetőséget nyújt.

Papcsák igencsak szívén viseli a lakosság egészségét, legalábbis erre enged következtetni, hogy egy másik módosítót is benyújtott hasonló témában. E szerint adómentes lesz a visszavásárlási értéket nem képviselő beteg- és baleset-biztosítás nyújtása. Vagyis a munkáltató adómentesen köthet juttatás gyanánt nemcsak életbiztosítást, hanem egészségbiztosítást is munkavállalója számára.

Pillanatnyilag adómentes a befektetési célú, unit linked biztosítások nyújtása is, ám ez jövőre megváltozik. A biztosítás fogalmának átalakításával már csak a klasszikus életbiztosítások maradnak mentesek − ahol csak haláleset keletkeztet kifizetést. Azt egyelőre korai lenne megmondani, sikert arat-e ez a kedvezmény, mindazonáltal az első magán-egészségbiztosítási termékek már megjelentek, a korábbi unit linkedből építkező CIG Pannónia is piacra lépett itt.