Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál kérdésére a Magyar Turisztikai Ügynökség úgy válaszolt: a Balatonnál kúrtaxaként ismert idegenforgalmi adót az önkormányzatoknál hagyja az állam. Az állam másfél helyett jövőre már csak egy forinttal egészítene ki minden beszedett kúrtaxaforintot, a jövő évi költségvetés tervezete szerint.

Már a 2015-ös büdzsében megjelent, hogy a nagy adóerő-képességű, azaz sok helyi iparűzési adót beszedő önkormányzatoknak nem jár a teljes másfél forint. A Magyar TDM Szövetség felmérései szerint a magyar települések 2015-ben összességében mintegy egymilliárd forint fejlesztésre, működésre és marketingre fordítható forrástól estek el a kúrtaxa-kiegészítés elvonása miatt.

Strandfenntartásra nem tudnak máshonnan milliókat elvenni, Balatonszárszón ezzel indokolták a strandbelépő bevezetését. Fonyód a strandközeli parkolóit tette fizetőssé. Balatonföldváron idén nyáron még minden ingyenes, de meglehet, ez az utolsó ilyen szezon, a településen várhatóan mindkét a strandot a fenntartási költségek miatt kell fizetőssé tennünk, a parkolást pedig szabályozni kell - nyilatkozta a Sonline-nak Holovits Huba Balatonföldvár polgármestere.

Szerinte más tóparti településeknek sem lesz más választása a következő években. Át kell állítani a településeket önfenntartó működtetésre, azzal számolva, hogy 2020 után jóval kisebb támogatási forrásokhoz jutunk, márpedig akkortól már biztosan nem lesz tartható, hogy minden strandunk, parkolónk ingyenes.

Csákovics Gyula Zamárdi polgármestere szerint a kúrtaxa egyre nehezebben tervezhető, ezért inkább a biztosra mennek és például a Balaton Sound területbérleti díját emelték meg.