Amennyiben megvalósulnak az újabb rezsicsökkentések, úgy már nemcsak hogy non-profit, hanem egyenesen nulla árbevételű helyzetbe kerülhetnek a társaságok, vagyis gyakorlatilag bevételek nélkül kellene működtetniük a szektort, legalább is az informális szakmai komment szerint.

A tervről már az energiaszolgáltatókkal is zajlottak informális egyeztetések az Energiafocus.hu információi szerint. Tény, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a napokban éppen ilyen mértékű további kívánatos árcsökkenést helyezett kilátásba a következő bő egy évben.

Ugyanakkor a jelenlegi feltételek sincsenek kőbe vésve, a körülményeket alapvetően befolyásolhatja például az E.On magyarországi gázüzletágának megvásárlása, ami Orbán Viktor kormányfő közmédiának adott interjúja szerint is összefügg a rezsicsökkentéssel. Nincs kizárva, hogy az eszközök megvásárlásával elvileg erősödhet a magyar fél alkupozíciója az import gázárakat illetően, azonban kérdéses, hogy egy E.On nagyságú multihoz képest egy kis országnak valóban vannak-e ilyen lehetőségei.

Mindenesetre a 2015 utáni, a jelenleg érvényes hosszútávú importszerződés lejártát követő helytetet illetően máris nagy a találgatás. Noha egyelőre nem állnak rendelkezésre hivatalos információk, vélemények szerint egy nagyobb, akár a Paksi Atomerőmű felújításával, illetve bővítésével kapcsolatos ügyeket is magába foglaló alkucsomag részét képezheti majd a gázárak kérdése.

Másrészt a kormány a korlátozott befolyással rendelkezik az importárakra a forintárfolyamon keresztül is. Mivel a nemzetközi szállítási szerződésekben döntően dollárban rögzítik az energiaárakat, a magyar deviza tartósabb erősödése önmagában a földgáz behozatali költségeinek csökkenése felé hat.

Folyamatban van az ügy - reagált sommásan a szakember a szolgáltatók rezsicsökkentés elleni bírósági fellépésére vonatkozó kérdésünkre. A Népszava értesülései szerint az energiacégek közigazgatási bíróságon támadták meg a rezsicsökkentés rendszerhasználati díjak visszavágására vonatkozó elemét.