A rendőrség által használt sebességmérők alkalmazásának kizárólagos célja a közlekedésbiztonsági helyzet javítása. A baleseti statisztikák folyamatosan javulnak, jelentősen visszaesett a halálos balesetek, valamint a közlekedési balesetekben elhunytak vagy megsérültek száma. A már elért eredmények megőrzéséhez és további javításához elengedhetetlen a már korábban bevált ellenőrzési módszerek alkalmazása - olvasható a parlament honlapján megjelent belügyminisztériumi levélből.

Az írás egy képviselői kérdésre válaszul született, amely a rendőrség által őszi hónapokban alkalmazott lavina-traffipax akció felfüggesztést firtatta. Az akció lényege az volt, hogy egy adott útszakaszon nem egy, hanem egyszerre több sebességmérővel ellenőrizték az autósforgalmat, hisz közismert, hogy a traffipax láttán az autósok lassítanak, majd újra a gázra lépnek.

A levélből kiderül, hogy  a "Lavina" országos közlekedési ellenőrzés-sorozat a tapasztalatok alapján elérte a célját, ezért azokat a rendőrség felfüggesztette. A koncentrált ellenőrzések tapasztalatainak értékelése alapján megállapítható, hogy továbbra is van létjogosultságuk az ilyen típusú akcióknak, mert hatékonyan lépnek fel a közlekedési szabályszegések ellen és ezáltal hozzájárulnak a közlekedésbiztonság javításához .

A közlekedési ellenőrzések nem a közlekedés résztvevői ellen irányulnak, hanem értük, és a szabályok betartása érdekében történnek - olvasható a levélben.