A közeljövőben értékeli a kormány az állami földárverések március 31-vel záruló, második körének eredményeit - mondta kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Azt valószínűsítette, hogy lesz harmadik értékesítési kör is azokban a megyékben, ahol van termelői igény, illetve eladatlan föld is maradt. Az eddigieken felül viszont újabb állami területeket már nem lehet bevonni az értékesítési programba - közölte a Földművelésügyi Minisztériumra hivatkozva Lázár János.

Nyílt árveréseken semmiért nem kapott még ennyi pénzt a magyar állam - értékelte a licitek eredményeit a miniszter, de konkrét összeget nem említett. Korábbi információk szerint a tavalyi első értékesítési körből összesen 178 milliárd forint bevétel várható, míg a március 1-31. közötti, idén meghirdetett második körben eddig 64 milliárdért adtak el földeket. Összességében pedig - legalábbis tavalyi becslések szerint - az állami bevétel elérheti a 300 milliárd forintot is - írja agrárszektor.hu.

A miniszter tájékoztatása szerint tavaly 130-140 ezer hektárt, az idén pedig eddig 47 ezer hektárt értékesítettek. Így összesen mintegy 180 ezer hektárt adtak el, és az értékesítésekkel 10 ezer család jutott földterületekhez.