Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beszerzési menedzserindex (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 52,2 pont volt áprilisban. A válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be, a tapasztalt bővülési ütem az idei januári és márciusi között van és immár negyedik hónapja jelez bővülést az index.

A 2016. április havi index 0,5 százalékponttal magasabb a márciusi (51,7) értéknél. Április viszont összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; az áprilisoké 51,7).

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és a termelt mennyiség emelkedését jelzi már a negyedik hónapja. A mostani érték ugyanakkor átlagosnak számít az MLBKT szerint.

Az új rendelések indexe csökkent. Az új rendelések állománya magasabb lett, de alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, és nem éri el az elmúlt három év átlagát.

Az áprilisi szállítási átfutási idő emelkedett márciushoz képest, üteme pedig némileg erősödött. Az index értéke szinte folyamatosan 50 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50 pont felett az almutató.

A vásárolt készletek két hónap bővülés után második hónapja szűkülnek; az idei áprilisi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti.

A foglalkoztatottsági index e havi értéke további növekedésre utal, bár az érték alacsonyabb lett márciushoz képest.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett márciusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, a bővülés már negyedik hónapja tart.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, de további árcsökkenést jelez a társaság válaszadói szerint.

A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb volt, a korábbi áprilisi értékeket nézve pedig az idei átlag alattinak mondható.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett márciushoz képest, és egy havi szűkülés után negyedszer jelzi az import mennyiségének növekedését. Az  exportindex csökkent az előző hónaphoz képest, de 50 pont fölött maradt.

Áprilisban a betonacél kapcsán jeleztek az MLBKT felmérésében szereplők jelentősebb áremelkedést. Hiány volt dió és tölgy fűrészáruból. Jelentősebb árcsökkenésről sárgaréz esetében számoltak be.