Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ősztől várhatóan változik a közalkalmazottak/köztisztviselők létszáma, ha ugyanis a háttérintézmények átalakítását befejezte a kormány, nekikezd az állami cégek áttekintésének - ez a bürokráciacsökkentés következő lépcsőfoka lesz - jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán Győrben, a Kavosz Zrt. által a kis- és közepes vállalkozásoknak szervezett gazdasági fórumon.

A jelenlegi politikai ciklusnak a legfontosabb feladata a bürokrácia leépítése, s ennek érdekében több állami háttérintézmény a minisztériumokba olvad be vagy megszűnik.

A folyamat ősztől folytatódhat, amikor az "állami cégek újragondolása" következtében csökken a foglalkoztatottak száma.

A legfontosabb azonban az, hogy akik az állami szférából kikerülnek, megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon - véli Csepreghy -, "nem helyes ugyanis az az elképzelés, hogy míg az egyik oldalon ezeknek az embereknek megszűnnek a munkahelyeik, a másik oldalon felbukkannak a szociális ellátórendszerben".

Az államtitkár elmondta, ma a 4,2 millió munkavállaló közül 1,1 millió olyan van, aki közvetlenül vagy valamilyen áttételen keresztül az államtól kapja a fizetését, s ha ebből levonják a rendvédelmi szerveknél, az egészségügyben és az oktatási szférában dolgozók számát, akkor is egy több százezres szám marad, ami magát az állami bürokráciát jelenti.

A XXI. században egy ország versenyképességét, így Magyarország versenyképességét is meghatározza az állam versenyképessége. Utóbbi pedig attól függ, hogy mennyire szolgáltató az állam a cégek irányába - mondta az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy a szabályozási környezetet is tekintve ma Magyarországon a legrosszabb a helyzet a régióban. Példaként említette, hogy egy vállalkozás az adókötelezettsége teljesítésére a régió országaihoz képest háromszor-négyszer több órát fordít.

Tavaly 108 olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, amelyek a vállalkozók működésének könnyítését szolgálták. Ezt a folyamatot támogatja Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az javaslata is, hogy ha valamelyik minisztérium jogszabályt hoz, akkor legalább két, a területet érintő jogszabályt ki kell vezetnie azért, hogy jelentősen csökkenjenek az ágazatra vonatkozó jogszabályok. Tavasszal további nyolcvan jogszabály módosítását tervezik.

Krisán László, a Kavosz vezérigazgatója elmondta, hogy a bürokrácia csökkentése a vállalkozói szektornak és az államnak közös érdeke. A Kavosz által készített reprezentatív felmérés szerint ma a kis- és közepes vállalkozások 44 százaléka értékeli stabilnak a működését, 22 százalékuk kisebb fejlődésre számít, 24 százalékuk pedig a túlélésért küzd.