A szakértői egyeztetések azt jelzik, hogy szeptember 9-én, amikor Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár Brüsszelben tárgyal Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztossal, meg fognak tudni állapodni - közölte Csepreghy Nándor. Az EB részéről is látjuk a nyitottságot, ami a megállapodás felé visz - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy mindkét fél érdekelt a gyors megoldásban.

Magyarország még mindig nem érti a kifogásokar, de mik is azok?

Az unió kifogásolta a mérnökkamarai tagságot és a magyar nyelv kötelező ismeretének előírását a magyarországi beszerzéseknél, ezen a kormány - bár komolytalannak tartja a kifogásokat -, változtatott és elfogadja a bizottság szankcióját.

Ez azt jelenti, hogy az uniónak kiküldött számlák egy részét az EB nem fizeti ki, de ezt az összeget más fejlesztéseknél újra fel lehet használni, Magyarország újra megpályáztathatja ezeket a pénzeket. 5-600 milliárd forint 5-10 százalékáról lehet szó - mondta a helyettes államtitkár.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta, hogy mivel újra meg lehet pályáztatni az összeget, Magyarország nem fog forrást veszíteni a szankció miatt.

Lázár János államtitkár, aki augusztus 1-je óta kormánybiztosként látja el az uniós fejlesztési támogatások elosztását felügyelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését, augusztus 12-én jelentette be, hogy a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz.