Orbán Viktor miniszterelnök a Wirtschaftswoche lapnak adott interjújában többek közt beszélt a menekültválságról, Angela Merkel menekültpolitikájáról, a schengeni határok védelméről, Európa jövőjéről, az illiberális államról, valamint a nyugdíjas éveiről.

Az illiberális államról szóló elgondolásról közölte, sikeresek a Nyugattal versengő rendszerek, de Európa ezt tagadja, mert sérti az önérzetét. Botorság lenne nem tudomást venni a valóságról, de "nem gondolom, hogy föl lehetne építeni Németországban egy orosz vagy kínai rendszert", és ezt Magyarországon sem lehetne megtenni - olvasható a hvg.hu-n.

Szerinte Európában olyan rendszer épült, amelyben minden demokratának liberálisnak kell lennie. Korábban voltak kereszténydemokraták, "egykor még szociáldemokraták is", de most már mindenkinek liberálisként kell meghatároznia magát, ami ahhoz az abszurd helyzethez vezetett, hogy "nem vagy demokrata, ha nem vagy liberális".

Ezért bizonyos kérdéseket vagy véleményeket nem lehet kifejteni, így "a liberalizmus ma a szabad vita ellensége", és kitaszítják a demokraták köréből, akik nem marad a "mainstream" diskurzusban. Orbán szerint számára a hatalom felelősséget jelent, és a "régi vágású" politikusok közé tartozik. A modern politikában szokás egy elvesztett választás után átnyergelni a gazdaságra, de "én nem tartozom ebbe az iskolába" - mondta a miniszterelnök.

"Fiatal éveim óta politikával foglalkozom, és így teszek majd nyugdíjasként is", vagyis "a következő 15-20 évben a politikában maradok, hol az első, hol a harmadik vonalban", arról pedig a választók döntenek, hogy pontosan hol - idézte a hvg.hu a kormányfőt.

Az interjú bővebben a portálon olvasható.