Lázár jelzése szerint a magyar kormány az Európai Bizottság aggályait is figyelembe véve nem várható már az, hogy a reklámadó törvény érdemi módon változzon.

A miniszter jelzése szerint az ügyben világosan kijelölték a mozgásterét a magyar kormánynak. Emlékeztetett: először fordult elő az EU-tagságunk óta, hogy egy már elfogadott magyar törvény végrehajtását felfüggesztette az Európai Bizottság, így tehát nem volt más lehetőségünk, mint meghajolni ebben az ügyben.

A 100 millió forintos nullás adókulcsos határ firtatása kapcsán korábban Lázár azt mondta: lehet, hogy ezt meg kell változtatni, most viszont azt jelezte: erre mégsincs szükség. Az ennek hátterét firtató kérdésre a politikus hangsúlyozta: a bizottság azért függesztette fel az eredeti törvény végrehajtását, mert diszkriminatívnak tartotta az adót (jól körülhatárolható a köre), aránytalan a mértéke és a különböző sávok között túl nagy a különbség. Az azóta átdolgozott törvény alapján Lázár most úgy látja, hogy nincs olyan kifogás, ami megakadályozná a törvény elfogadtatását - számol be a portfolio.hu.

Döntenek az M4-ről is

Jövő héten dönt a kormány a minap felfüggesztett M4-es autópálya sorsával kapcsolatban. A már kifizetett pénzekből 22 milliárd forintot vár vissza a kormány a három konzorciumvezetőtől a még el nem végzett munkákra.

Szüneteltethető a közmunka

Lázár új bejelentése szerint azon dolgoznak a Belügyminisztériummal, hogy a közmunka jogosultsága 120 napra felfüggeszthető legyen a nyári idénymunkákkal is összefüggésben majd utána folytatódhat ez a jogviszony. Szavai szerint felmérik az igényeket, majd kiközvetítik a közfoglalkoztatottakat, de ha nem fogadják el a felkínált lehetőséget, akkor el fogja veszíteni a közfoglalkoztatotti jogosultságát.

Mindez tehát kvázi 120 napra fizetés nélküli szabadságot is jelent, de a közfoglalkoztatotti jogviszonya nem szűnik meg, hanem megszakad.