A Fitch az Európai Unió előírásainak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A cég listáján a magyar osztályzat következő felülvizsgálata november 28-án, pénteken esedékes. Ez lesz a magyar szuverén adósbesorolás utolsó, előre tervezett idei elbírálása; a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Fitch, Moody's Investors Service, Standard & Poor's - 2014-re szóló felülvizsgálati menetrendjeinek hátralévő részében Magyarország már nem szerepel.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy államadósra évi két vagy három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, általában pénteki napokra, és a felülvizsgálati eredményeket rendszerint a kijelölt nap éjszakáján, a londoni és a New York-i piaci zárások után jelentik be.

A kitűzött felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napon mindenképpen bejelent valamely minősítési lépést az érintett szuverén adósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy a kijelölt napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A Fitch Ratings június 6-án végezte el a magyar államadós-osztályzat előző felülvizsgálatát; a cég akkor megerősítette Magyarország szuverén besorolásait stabil kilátással.

A Standard & Poor's az általa szeptember 19-re kitűzött időpontban szintén megerősítette Magyarország adósosztályzatait, amelyek kilátását az előző, március végi felülvizsgálat során stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról.

A Moody's Investors Service november 7-én vizsgálta - idén másodszor - a magyar besorolásokat, és akkor szintén negatívról stabilra javította a magyar adósosztályzatra érvényes kilátást. A Moody's két héttel ezelőtti lépése nyomán a magyar szuverén adósbesorolás mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában immár stabil kilátással szerepel.

Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor's tartja nyilván a leggyengébb besorolással: ennél a hitelminősítőnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű "BB" magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, vagyis eggyel gyengébb a Moody's és a Fitch szuverén magyar besorolásánál.

A Moody's "Ba1" hosszú távú magyar szuverén osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.