A HPV-nek, azaz a humán papilloma vírusnak több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. Az állam által térítésmentesen biztosított oltás ezek ellen véd. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést - írja közleményében az ÁNTSZ.

Az elmúlt tanévben 38 ezer magyar családban, a jogosultak több mint négyötödénél kérték a védőoltást. Az önkéntes védőoltásra a 2015/16-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik.

A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. A védettség kialakulásához két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. Mindkét adag beadására szükség van, s mindkét adag térítésmentes. Az oltóanyag biztonságos. Nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amelyek a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését. A védőoltással járó esetleges kellemetlenség jóval kisebb kockázatot jelent annál, mint amit egy, a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló rákos megbetegedés jelenthet - hangsúlyozza az ÁNTSZ.