Az előttünk álló hétvégén születik meg a végleges döntés az állami kommunikációs ügynökség, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) vezetéséről és a működési modellről is - értesült a Napi.hu. A korábbi kormányzati tájékoztatás szerint a hivatal mától (október 10-étől) kezdi meg működését. A közlemény szerint a hivatal elsődleges feladata, hogy "összehangolja és ellenőrizze a kormányzat reklámokkal és pr-kommunikációval kapcsolatos közbeszerzéseit egységes és szabályozott célkitűzések alapján".

Úgy tudjuk, hogy az Magyar Villamos Művek (MVM) kommunikációs vezetői posztjáról távozó Felkai György kaphat szerepet a szervezet élén. (Nagy Csilla, az MVM korábbi pr-igazgatója egy nemrégiben tartott rendezvényen megbízott kommunikációs igazgatóként jelent már meg.) A Figyelő e heti száma azt írta, hogy a hivatal másik vezetője Giró-Szász András korábbi kormányszóvivő lehet, ám ezt az érintett pénteken cáfolta a 444.hu-nak.

Az eddigi hivatalos közlés szerint a hivatalt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagyis jelen állás szerint Lázár János irányítja. A Figyelő szerint Lázár az első időkben személyesen is vezetheti majd az NKH-t, vagy esetleg a lap felvetése szerint Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára kezd a hivatal élén.

Ami a lehetséges működési modelleket illeti, forrásaink arra látnak nagyobb esélyt, hogy egy szűk, szervezési, tendereztetési és felügyeleti funkciót ellátó intézmény jön létre. Logisztikailag és szakmailag ugyanis nagyon nagy kihívást jelentene egy, az összes állami pr-feladatot és annak hátterét átlátó, tapasztalt gárda felállítása - persze nem kizárt, hogy idővel belép a kisgömböc-effektus és efelé fut ki a hivatal.