A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A társaságiadó-bevallás kissé eufemisztikus fogalom, hiszen valójában emellett egy sor egyéb kötelezettségnek is eleget kell tenni: az iparűzési adóról, az innovációs járulékról, az energiaellátók különadójáról, a szakképzési hozzájárulás különbözetéről, a hitelintézeti járadékról, az egyes ágazatokat érintő különadókról, valamint a korábban kettős könyvvitelt választó evaalanyoknak az egyszerűsített vállalkozási adóról szóló bevallásokat is el kell készíteni.

A társasági adóbevallásban a legjelentősebb változás az a már korábban életbe lépett szigorítás, hogy a korábbi évek elhatárolt veszteségei csak a pozitív adóalap ötven százalékáig érvényesíthetők. A kormányzati cél a bevételek tervezhetősége volt, az elmúlt években ugyanis jelentős mínuszokat voltak kénytelenek elkönyvelni a vállalkozások. A régi szabályok szerint a jobban sikerült években meg lehetett úszni az adófizetést, ez azonban az idén már csak enyhítést jelenthet. A veszteség egyáltalán nem vihető át, ha a veszteséges társaság úgy olvad be, egyesül vagy vált tulajdonost, hogy adott időn belül megváltoztatja főtevékenységét. Korábban elég jó piaca volt a veszteséges cégeknek, hiszen egy összeolvadással az új cég felhasználhatta a régi veszteségét.

A nagy kedvezményeket nem érzik meg a cégek

A változások alighanem tízmilliárdokkal csökkentik az igénybe vett kedvezmények értékét, valójában azonban ebből a társaságok szinte semmit sem fognak érzékelni. A nagy kedvezményeket ugyanis néhány tucat vállalkozás érvényesítette csupán, a tipikus kisvállalkozások nem tudtak sem jelentős beruházást, sem fejlesztést indítani. A sport − emellett az előadó-művészet és a film − támogatásához pedig szabad forrás és pozitív adóalap is kell, különben sok haszna nincs. Összességében a cégek 90 százaléka csak tíz százalék adót fizet, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon baráti.

Az egy évvel korábbihoz képest nem változtak a kedvezmények. Az idén a legnagyobb tételt nagy valószínűség szerint a sporttámogatások és a fejlesztések viszik majd el − ahogyan ez korábban is volt. Egy jelentős tétel azonban kihull: a korábbi nagyberuházások után járó adókedvezmény ugyanis kifut. A sporttámogatások kedvezménye a jövőben megcsappan, idén ugyanis jelentős módosítást vezetett be az Országgyűlés: a támogatást nyújtó cég köteles lenne visszaforgatni úgynevezett kiegészítő sportfejlesztési támogatást is, amelyet azonban az adóalap terhére nem számolhatna el. Ez a kikötés a mostanihoz képest negyedére csökkentené az igénybe vehető kedvezményt − legutóbb ez 26 milliárd forintot tett ki.