A kormány honlapján vitára bocsátott, az egyes gyógyszerészeti és orvostechnikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló javaslat 15 rendeletet módosít. Újraszabályozza és pontosítja többek között a patikákban forgalmazható vitamin és ásványi anyag tartalmú készítményeket, valamint a felsőlégúti tünetek esetén ajánlott gyógycukorkákkal, illetve magas vitamintartalmú zöldség- és gyümölcslevekkel szembeni feltételeket.

Eszerint például a vitamin és ásványi anyag tartalmú, valamint felsőlégúti tünetek esetén ajánlott gyógycukorkáknál a termék csomagolásán feltüntetett napi adagolásnak az adott vitaminra meghatározott napi javasolt bevitel legalább 25 százalékát kell tartalmaznia. Az ásványi anyag tartalom esetén a napi bevitel 30 százaléka a minimum. Felsőlégúti gyógycukorkánál adagolási egységenként a minimális mennyiségnek a terápiás mennyiség legalább 5 százalékát kell tartalmaznia, s nélkülözhetetlen a gyógynövényi alapanyag.

A zöldség- és gyümölcslevek abban az esetben számítanak magas vitamintartalmúnak, ha a gyártó ajánlása szerinti egyszeri napi adag (10 ml-250 ml) eléri vagy meghaladja az adott vitamin Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által felnőttek számára meghatározott javasolt napi bevitelének 50 százalékát, vagy ásványi anyag tartalom esetében a napi bevitelének 15 százalékát. A gyümölcstartalom szempontjából a terápiás adag nem haladhatja meg a 250 ml-t. Az adott termék gyümölcs- illetve zöldségtartalmának el kell érnie az 50 százalékot - olvasható az előterjesztésben.

A feltételeknek nem megfelelő, a gyógyszertár által 2014. január 1-jén készletben tartott vitamin és ásványi anyag tartalmú, valamint felsőlégúti tünetek esetén ajánlott gyógycukorka 2014. december 31-ig értékesíthető.

Külön nyilatkozat az itthon nem engedélyezett gyógyszer rendeléséhez

A módosítás rendelkezik arról, hogy a Magyarországon nem, de az Európai Gazdasági Térség, vagy azzal azonos jogállású  államokban engedélyezett gyógyszert az orvos csak akkor rendelhet, ha a rendelést megelőzően a GYEMSZI-nek bejelenti és beszerzi a GYEMSZI nyilatkozatát arról, hogy az adott gyógyszert az általa megjelölt indikációban engedélyezték, a forgalmazását nem függesztették fel, valamint a GYEMSZI véleményét a különös méltánylást érdemlő betegellátási érdekről.

A javaslat előrja, hogy  a  GYEMSZI az egyenértékűeknek és egymással helyettesíthetőnek minősített készítmények listáját évente a honlapján jelentesse meg.

Közreműködő a segédeszköz házhozszállításnál

A gyógyászati segédeszközök kapcsán a rendelettervezet kimondja, a támogatással rendelt gyógyászati segédeszközök házhoz szállítása esetén a forgalmazó közreműködőt vehet igénybe. Az indoklás szerint ezt a  betegszervezetek kérése indokolja, a jellemzően nagyobb mennyiségben és hosszú ideig használt gyógyászati segédeszközöknél. A betegek így megkaphatják az eszközök használatához szükséges tájékoztatást és lehetőséget a betanításra.

Az orvostechnikai eszközökről szóló szabályozás módosítása értelmében, ha az eszközön nem megfelelően tüntetik fel a CE jelölést, akkor attól függetlenül, hogy az veszélyezteti-e a biztonságot vagy sem, dönthetnek a forgalmazás és a  használat felfüggesztéséről, illetve a forgalomból való kivonásáról, használatának megtiltásáról.