A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Könnyen "kifizetőhellyé" változtathatja a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt (MNÜA) egy a napokban benyújtott törvénymódosítás. Az Erzsébet utalványok tulajdonképpeni gazdája − az utalványokat külön cég forgalmazza − a javaslat szerint a jövőben saját leánycégei és nonprofit vállalkozások mellett bármely cégnek adhat megbízást különböző feladatokra, a megbízott vállalkozásnak pedig nem kell közfeladatokat ellátnia.

A javaslat szerint az állam saját vagy uniós forrásból támogathat olyan üdülő- vagy szállodafejlesztést, akár -építést is, amelynek révén az Erzsébet program keretében rászoruló gyerekek nyaralhatnak. Az Erzsébet utalvány bevezetésekor a kormány azzal magyarázta a piac átvételét, hogy az abból származó bevételt kizárólag szociális célokra fogják fordítani, így például szociális üdültetésre, a jogszabály módosítása azonban lehetővé teszi, hogy tetemes összeg vándoroljon magáncégekhez − ami persze nem jelenti azt, hogy ez meg is történik.

Forrásokhoz az állami támogatás igénybevételével is juthatnak a cégek, a felújítandó üdülő vagy szálloda tulajdonosának annyit kellene ehhez garantálnia, hogy "erzsébetes" gyerekek is nyaralhatnak nála. Igazi lehetőséget az jelentene, ha az állami támogatást kérő cég megállapodást kötne az alapítvánnyal a gyerekek üdültetéséről vagy egyéb − nehezen forintosítható − szolgáltatásról, úgymint tájékoztatás, kommunikáció, adatkezelés és egyéb szervezés.