Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Sokkal átláthatóbb, egyszerűbb lesz a szabályozás a fogyasztók szempontjából, és az élelmiszer-vállalkozóknak is könnyebb lesz, hiszen csak egy dokumentumot kell figyelembe venniük, amikor a termékek címkéjét megtervezik" - mondta Szegedyné Fritz Ágnes.

"Az új jogszabály megalkotásának az egyik fő mozgatórugója az volt, hogy egyre több allergiában, intoleranciában szenvedő fogyasztó van, az ő számukra egyértelműbb információt kell adni" - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Hozzátette: "külön kell választani az előrecsomagolt és a nem előrecsomagolt élelmiszerek jelölését, az előbbiek esetében már most is fel kell tüntetni az összetevők között az allergének jelenlétét, az új szabályozásban az szerepel, hogy ezeket ki is kell emelni, valamilyen nyomdatechnikai eszközzel - vastagabb betűvel vagy más színnel - figyelemfelkeltővé, egyértelművé kell tenni."

"Fontos új szabály, hogy a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a fogyasztókat a vásárlást megelőzően tájékoztatni kell az allergén-összetevőkről. Fel kell hívni a figyelmet, hogy ezek hol, milyen formában érhetőek el, tehát ha valaki bemegy egy boltba, akkor december közepétől találkoznia kell egy olyan táblával, hogy a csemegepultban található felvágottak allergén-összetevőiről például az eladótól kaphat szóban tájékoztatást vagy azok a pult mellett elhelyezett könyvecskében találhatók" - sorolta Szegedyné Fritz Ágnes. Hozzátette: a lényeg az, hogy jelezni kell, az allergénekkel kapcsolatos információ elérhető, annak eszközei pedig, hogy a figyelemfelhívás milyen módon történik, szabadon választott.

Ha a fogyasztó megkérdezi, az eladó szóban is adhat tájékoztatást, ha pedig a vevő írásban kéri az információk megerősítését, az élelmiszer-vállalkozónak ezt meg kell adnia: vagy kinyomtatja az adott termék összetevőit, vagy kiállít egy papírt a benne lévő allergénekről - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Hozzátette: biztosan lesznek olyanok, akik előre rányomtatják, így nem minden alkalommal leírni.