A nemzetközi piaci folyamatok összességében a benzin esetében a hazai nagykereskedelmi és így a fogyasztói ár szinten tartását, a gázolaj esetében pedig (kerektíve) 12 forintos csökkentést indokolnak az előttünk álló héten - áll a GKI Energiakutató Kft. friss prognózisában. Az elemzés szerint a benzin kiskereskedelmi átlagára így 428 forint, a gázolajé pedig 437 forint lehet január 25-én. Ez azt jelenti, hogy a 95-ös ára rekordszinten marad, a dízelé pedig túl lesz a csúcson.

A prognosztizált ármozgásokat a következők indokolják.

A most zárult héten a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon tovább emelkedett, 2,1 százalékkal, miközben a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára 2,9 százalékkal csökkent. A kormány eközben erős békülékenységet mutatott az IMF és az EU felé is, a nemzetközi tőkepiaci hangulat is bizakodóbbá vált: a forint dollárral szemben 2,0 százalékkal erősödött. A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében csak 0,1 százalékkal emelkedtek, míg a gázolaj esetében már 4,8 százalékos csökkenést mutatnak. A nemzetközi piaci folyamatokkal magyarázható üzemanyagár-változás a benzin esetében így +0,1, míg a dízel esetében -9,8 forintos változást eredményez. Mindez - a 27 százalékos áfával is növelten - a bevezetőben jelzett mértékű dízel-olcsóbbodást és benzinár-stagnálást vetít előre.

Egy héttel ezelőtt a GKI Energiakutató úgy találta, hogy a nemzetközi piaci folyamatokkal magyarázható üzemanyagár-változás a benzin esetében - kerekítve - 1 forintos emelkedést eredményezhet a mögöttünk álló hétre vonatkoztatva, míg a dízel esetében nem indokol változást. Ehhez képest a Mol szerdán a benzin esetében 4, a gázolajnál pedig 6 forintos emelést hajtott végre. Utóbbi - amint arra a GKI elemzése is rámutatott - azzal volt indokolható, hogy az egy héttel korábbi, minkét üzemanyagfajtára vonatkozó 10-10 forintos emelés a gázolaj esetében legalább 8 forinttal elmaradt a nemzetközi piaci folyamatok által indokolttól, így várható volt, hogy ezt később kompenzálja az olajtársaság. A Portfolio.hu elemzése hasonló okok miatt prognosztizált múlt szerdára benzináremelést is megjegyezve, hogy az kisebb lehet, mint a dízeldrágulás.

Az, hogy szerdától valójában hogyan változnak a hazai üzemanyagárak, hétfőn napközben derül majd ki.

Így jön ki a fogyasztói ár

A Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a nemzetközi tőzsdei jegyzések és árfolyamváltozások alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki - emlékeztet a GKI Energiakutató. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55 százalékát teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 124,2 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, diesel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27 százalékos áfa jelenti.