Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni gazdasági napilap online kiadásán a lap budapesti és varsói tudósítójának tollából csütörtökön megjelent írás szerint a menekültválság frontvonala a görög szigetekről Budapestre tolódik át, és ennek hatására a térségi illetékesek most már elismerik, hogy a helyzet új, még súlyosabb szakaszba jutott.

A cikk név nélkül idéz egy magas beosztású lengyel kormányilletékest, aki szerint "a légkör, és részleteiben is mindaz, amivel jelenleg szembesülünk, rengeteget változott azóta, hogy legutóbb tárgyaltunk róla (...) a kihívás most még valósabbnak tűnik".

A Financial Times (FT) szerint a visegrádi csoportra - amelynek vezetői pénteken "sebtében megszervezett" csúcsértekezletet tartanak a menekültválság ügyében - egyre nagyobb nyomás nehezedik Angela Merkel német kancellár részéről, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió belső határait lebontó schengeni rendszer is kérdésessé válhat, ha a tagállamoknak nem sikerült egyezségre jutniuk a tehermegosztás kérdésében.

Egy magas rangú térségbeli diplomata a brit lapnak azt mondta: Schengennek már a felemlítése is veszélyes, mivel pánikot okoz. Az idézett diplomáciai forrás szerint mindenki ellenzi Schengen felszámolását, a schengeni rendszer az Európai Unió alapvető, központi eleme, "az EU-nak ezen a vidékén mindenki (Schengen) aláásása ellen van".
Szlovák illetékesek továbbra is azt az álláspontot hangoztatják, hogy teljes mértékben elvetik a kötelező kvótarendszert, más visegrádi országok tisztviselői azonban már békülékenyebb hangot ütnek meg.

A Financial Times idézi Rafal Trzaskowski EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettest, aki szerint Lengyelország szolidáris a menekültekkel. Egy "magas rangú budapesti illetékes" ezt azzal toldotta meg, hogy a migráció új dimenziókat öltött, ezért át kell gondolni a helyzetet. "Őszinte, mérsékelt hangvételű megbeszélésekre van szükség, és kezelni kell azt a problémát is, amelyet az egyes mediterrán országok megfelelő határvédelmének hiánya okoz" - idézi a brit lap a magyar illetékest.

Mások is foglalkoztak a témával

A minket védő Magyarország bátorsága címmel közölt kommentárt a Valeurs Actuelles című jobboldali francia hetilap. Az újság Laurent Fabius külügyminiszternek a magyar határzárat bíráló kijelentése kapcsán úgy vélte, hogy az Európát sújtó "példátlan migrációs hullámmal" magyarázható "a magyar miniszterelnök energikus reakciója".

Idézett Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéből, miszerint "látniuk kell az összefüggést az EU-ba bevándorló tömegek és a terrorizmus térnyerése között, és azt is, hogy a törvénytelen bevándorlók hozzájárulnak a munkanélküliség növekedéséhez..., növekszik a bűnözés", valamint azt, hogy "azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna". A cikkszerző Frédéric Pons szerint "ez a világos megállapítás" valószínűleg jobban megdöbbentette Fabiust, mint maga az illegális bevándorlás okozta veszélyek.

Az a szándék, hogy a helyzetet (Magyarország) ellenőrzés alatt akarja tartani, Európa többi részét is megvédi" - hangsúlyozta a szerző. Azt is megemlítette, hogy Bulgária, Görögország és Spanyolország is hasonló határzárat épített, de akkor senki nem hallotta a francia külügyminisztert tiltakozni.

Megoldható lenne együttműködéssel

Az ellenségeskedés spirálja Magyarországon a migránsokkal szemben címmel közölt tudósítást a Libération. A francia baloldali lap szerint "a populista Orbán Viktor szögesdrótkerítése csak egy újabb epizódja annak a gyűlöletkampánynak, amelyet a Charlie Hebdo elleni merénylet után indított, s amelynek céltáblái azok a külföldiek, akik potenciális terroristák és bűnözők".

A cikkszerző Florence La Bruyere megjegyezte, hogy számos magyar osztja a kitaszítás érzését, még a baloldali szavazók is támogatják a határzárat. A kormánynak ugyanakkor mostanra napi 2-3 ezer menekült érkezését kell kezelnie, ami valószínűleg megoldható lenne a tudósító szerint, ha a kormány együttműködne a Vöröskereszttel és a karitatív szervezetekkel, de ezt nem teszi, mert azzal a kommunikációs kampányának ártana, s ezért csak néhány leterhelt önkéntes segíti a menekülteket - írta a Libération csütörtöki számában.

"Magyarországon nincs bevándorlási probléma"

Az Európába tartó menekültek számának meredek emelkedése egyetlen megoldást tesz lehetővé: az EU-nak olyan rendszerre van szüksége, amely tisztességesen osztja el a kérelmezőket szerte az unióban, ahogyan azt az Európai Bizottság javasolja - írta szerdán szerkesztőségi állásfoglalásában a Bloomberg amerikai hírügynökség.

A cikk szerint a Magyarországhoz hasonló határországoknak regisztrálniuk kellene az érkezőket és azokat a saját kvótájukon felül továbbküldeni a többieknek. "Ennek a koordinált válaszfellépésnek az alternatívája a populizmus erősödése és a zűrzavar növekedése" - írta a Bloomberg.

"Magyarországon emellett nincs bevándorlási probléma, túl azon a káoszon, amit Orbán politikája súlyosbít. Az országba belépő menekültek közül kevesen akarnak maradni, ha van ilyen egyáltalán, és Magyarországon viszonylag kevés letelepedett bevándorló van" - szól a cikk.

A Bloomberg szerint ha Magyarország és a többi határország azt akarja, hogy az állampolgárai szabadon utazhassanak a kontinensen, és "ha továbbra is nagylelkű segélyt kívánnak kapni a gazdagabb országoktól, akkor részt kell vállalniuk a menekültek jelentette teherből, amely most teljes egészében Németországra és egy maroknyi más országra nehezedik."