Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államtitkár szerint Magyarországon biztos a nyugdíjrendszer, amelynek alapját az állami nyugdíj adja, a rendszer kiszámítható és stabil. Ezt kiegészíti az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer, amely lehetőséget ad az öngondoskodásra.

Az állami pillér stabilitását alátámasztja, hogy a nyugdíjasok száma nem változott érdemben az elmúlt öt évben, továbbá hogy a kifizetések az inflációt követik, amely jelenleg alacsony. Hozzájárul a rendszer stabilitásához a nyugdíjkorhatár kitolása is. Mindezek által biztosított, hogy az állami pillérből mindenki megfelelően részesüljön.

Az öngondoskodásról szólva megemlítette, hogy azt különböző adókedvezményekkel is segíti az állam. Ide sorolta, hogy a cafeteriában az önkéntes pénztárakba való kifizetésnek alacsonyabb az adókulcsa a munkáltató számára, továbbá a magánszemélyek személyi jövedelemadó-kedvezményt is igénybe vehetnek a pénztári befizetéseik után.

Hornung Ágnes egy csütörtöki konferencián még azt mondta, hogy csökkenteni kell az állami nyugdíjrendszer szerepét a jövőben, azt fokozatosan a kiegészítő rendszernek kell átvennie, mert a demográfiai és a foglalkoztatási helyzet változik, és a nyugdíjakat folyamatosan fenn kell tartani.

Az államtitkár az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által szervezett budapesti konferencián kifejtette: az állam a demográfiai helyzet javításában és a foglalkoztatás terén tud segíteni, szükség van azonban arra, hogy a pénztárak is lépéseket tegyenek a kettős rendszer fennmaradására, az önkéntes pillér erősítésére.