Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tovább nőtt, és elérte a 910 ezret a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), régi nevén a BAR-listán szereplő adósok száma 2011 utolsó három hónapjában. Örvendetes módon azonban a fennálló lakossági mulasztások és az élő tartozással rendelkezők számának növekedési üteme is számottevően csökkent. A negatív adóslistát várhatóan tavasztól pozitív adóslista egészíti ki, mely javíthatja a fizetőképes ügyfelek hitelhez jutását. A meglévő adósok fizetőképességét pedig a várhatóan tavasszal induló kedvezményes árfolyamrögzítés is javíthatja.

A BISZ Zrt. legfrissebb, december végére vonatkozó adatai szerint jelenleg 910 ezer magánszemély szerepel a BAR-listán, vagyis ennyien vannak azok, akik számára legalább 90 napos, minimálbért meghaladó összegű folyamatos késedelem vagy visszaélés, csalás miatt gyakorlatilag lehetetlen a banki hitelhez jutás.

A lista tavaly február végén volt a leghosszabb, ekkor 939 ezren szerepeltek a rendszerben, azonban egy jogszabályi változás miatt az egy éven túli lezárt tartozással rendelkezők, mintegy százezer fő márciusban kikerült belőle. Ha nem történt volna ez a bankok által egyáltalán nem üdvözölt változás, a BAR-listások száma mára valószínűleg meghaladta volna az egymilliót, de a jogszabályi változással együtt is majdnem ugyanannyira nőtt, ahol az eddigi csúcson volt.

Többet mond az élő mulasztással rendelkező magánszemélyek száma, hiszen őket nem érintette a döntés, és ez a szám jobban mutatja az aktuális fejleményeket is. Jelenleg 849 ezren vannak azok, akik még nem rendezett tartozás miatt szerepelnek a KHR-ben, ami 10,5 százalékkal haladja meg az évvel korábbi 768 ezret.

A 849 ezer mulasztóra 1 567 000 fennálló mulasztás jutott december végén, ami 9,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatnál. Magas tehát az egyszerre több hitelügylet esetében is késedelemmel rendelkezők aránya. A lezárt mulasztások száma ugyanakkor 374 ezerről 137 ezerre csökkent, de ez az említett jogszabályi változás következménye, hisz ma már csak a legfeljebb egy éve lezárt ügyletek szerepelnek a rendszerben.

Optimizmusra ad okot, hogy a negyedik negyedévben csökkent a KHR-be kerülők számának növekedési üteme. Mindez előrevetítheti, hogy a negyedik negyedévben kevésbé nőtt a bankok nem teljesítő lakossági hiteleinek állománya is, ám erről majd csak a következő hetekben kaphatunk pontosabb képet a PSZÁF és az MNB statisztikáiból.