A negyedik negyedévben közel hat százalékkal, 12,4 milliárd dollárra növelte magyar kitettségét a Franklin Templeton Investments, mely így a központi költségvetés adósságának 12,2 százaléka felett rendelkezett december végén − idézi a Napi Gazdaság az amerikai alapkezelő adatait.

Szeptemberben még 11,7 százalék volt a Templeton részaránya, vagyis a magyar adósságfinanszírozás egyre inkább az amerikai cégre van utalva.

Az amerikai Templeton-alapokban 10,16 százalékkal nőtt egy negyedév alatt a magyar állampapírok összege, ezen belül a forintban denominált kötvényeknél 19,67 százalékos volt a növekedés.

A forintpapírok preferálása jelentős változás a Templeton korábbi gyakorlatához képest, hiszen 2013 februárjában még a kibocsátott dollárkötvények negyedét a cég jegyezte le. Ráadásul a forintkötvények preferálása szembe megy a piaci szakértők többségének véleményével, hiszen sokan úgy gondolják, hogy a forint- és devizahozamok közti szűkülő különbség miatt biztonságosabb és jobb befektetés devizakötvényt vásárolni.

Michael Hasenstab

A Templeton negyedik negyedéves portfóliókezelése emellett arra utal, hogy a cég nem számít a forint jelentős és tartós gyengülésére, hiszen az veszteséget okozna a kötvényeken.

A magyar érdekeltségű Temp­leton-alapok nagy részét továbbra is Michael Hasenstab, a cég kötvénypiacokért felelős alelnöke kezeli. A legnagyobb magyar állományt tartalmazó alapok szinte kizárólag az ő portfóliójához tartoznak.