Továbbra sem látni egyértelműen, hogy köt-e megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal a magyar kormány a 2014-es választások előtt vagy sem - állapította meg a Bloomberg a hírügynökség elemzői körkérdése alapján egy évvel azt követően, hogy Budapest 2011. november 17-én felvetette a támogatás szükségességét. A 22 megkérdezett szakértőből tíz szerint ez a kormány már nem ír alá szerződést a Valutaalappal, nyolc szerint lesz egyezség, négyen pedig 50-50 százalékos esélyt adnak erre. Egyikük sem hiszi, hogy 2012-ben összejöhet a megállapodás.

Orbán Viktor miniszterelnök egy évvel ezelőtt fordult az IMF-hez, amikor a forint rokordszintre gyengült az euróval szemben és a hitelminősítők a bóvli kategóriába rontották az ország adósságaira adott minősítésüket. A 15 milliárd eurós csomagról folytatott tárgyalások azért húzódnak azóta is, mert Orbán nem óhajtja teljesíteni a kedvezményes hitel jogi és gazdasági feltételeit.

Csinos kis hullámvölgy

A kérést megelőzően a forint 15 százalékkal gyengült fél év alatt, ami rekord volt a Bloomberg listáján szereplő devizák összehasonlításában, idén azonban 11 százalékkal erősödött, ami szintén csúcs. A forint hitelbiztosítási felára 735 bázispont volt január 5-én, míg múlt pénteken 310 bázispont. A tízéves kötvények hozama 10,8 százalékon állt, míg most "csak" 6,91 százalék.

A magyar kötvények és a forint teljesítménye meggyőzheti a kormányt arról, hogy nincs szüksége az IMF hátszelére - idézi a hírügynökség Németh Dávidot, az ING elemzőjét. A szakértő 50-50 százalékra adja a megállapodás esélyét, amely a piaci hangulat alakulásától. Hozzá hasonlóan mások is úgy vélekednek, hogy csak a külső gazdasági környezet számottevő romlása kényszerítheti a tárgyalóasztalhoz a kormányt.

Fogak csikorgatása

A magyar gazdaság a második recesszióba hanyatlik négy éven belül - emlékeztet a Bloomberg. A visszaesés folytatódott a harmadik negyedévben - a GDP éves összehasonlításban 1,5 százalékkal csökkent -, ami megnehezíti a kormány számára, hogy három százalék alatt tartsa a költségvetés GDP arányos hiányát. Budapest adóintézkedések sorozatával és a tanárok béremelésének visszavonásával reagált a helyzetre.

Ezek növelték a távolságot a felek között, mert az IMF kiegyensúlyozott, fenntartható lépéseket vár Magyarországtól. A helyzetet tovább rontja a kormány hirdetési kampánya a Valutaalappal szemben. Jelenleg nincs dátuma a júliusban - az IMF visszahívását követően több mint fél évvel - megkezdett tárgyalások folytatásának.

A 2014-es választásokat tartja a legnagyobb akadálynak Nagy Tibor, a Méltányosság politikai központ elemzője, mivel ezek közeledtével a kormány nem akar újabb megszorító intézkedéseket bevezetni. El akarják kerülni az egykulcsos személyi jövedelemadó módosítását is, amelynek legnagyobb nyertesei Fidesz-szavazók.