Az államfő indoklása szerint a jogszabálynak két azonos számot viselő, de eltérő tartalmú rendelkezése van, s ez sérti a normavilágosság követelményét, mivel nem alkalmas arra, hogy hivatkozása esetén a jogalkalmazó egyértelműen megállapítsa az adott paragrafus tartalmát.

Az MFB részesedésszerzésére vonatkozó szabályozását múlt kedden változtatta meg a parlament Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára, s ugyanakkor fogadták el a költségvetési bizottság brókerbotrányt vizsgáló albizottságának javaslatát is, amely a Quaestor-botránnyal összefüggésben szélesítette a banktitoknak nem minősülő adatok körét. Mindkét módosítás egy új 23-as paragrafussal egészítette volna ki az MFB-ről szóló törvényt.

Áder János a Kövér László házelnöknek címzett levelében az Alkotmánybíróság gyakorlatára hivatkozva azt írta: a jogbiztonság megköveteli, hogy a jogszabály értelmes és világos, a jogalkalmazás során felismerhető normatartalmat hordozzon.

Az államfő - miután a banktitkot érintő törvénymódosítást aláírta -, azt kérte az Országgyűléstől, hogy a részesedésszerzéssel összefüggő módosítást a formai tagolásra vonatkozó előírásokra figyelemmel fogadja el ismét.