Aki mások helyett (is) ült

A rendszerváltást követően a vagyongyűjtésben legalábbis sikeresnek bizonyuló magyarok között nem is kis csoportot alkotnak azok, akiket bűncselekmény elkövetésének gyanúja ért, akiket megvádoltak, illetve akár el is ítéltek. Azonban voltak köztük olyanok is, akikre az ítéletet ugyan a törvények, szabályok betűje és szelleme szerint jogosan mondták ki, ám a közvélemény inkább bűnbakként emlegeti őket. Az egyik ilyen üzletember Minárovits János.

Elsodort magyar gazdagok, elúszott milliárdok - cikksorozatunk első része itt olvasható.

Minárovits neve egybeforrt az általa még a rendszerváltás előtt (akkori videotonos munkatársaival közösen), 1985-ben alapított Albacomp Számítástechnikai (ma Albacomp IT) Zrt.-vel, amelynek 2007-ig résztulajdonosa, utána már ügyvezetője, vezérigazgatója is volt. A számítástechnikai cég a napokban ismét a címlapokra került, ugyanis csődvédelmet kért maga ellen. Több végrehajtás indult ellene az elmúlt évben, majd néhány hete a NAV Kiemelt Adózók Adóigazgatóság hátralékkezelési osztálya végrehajtást rendelt el a magánszemélyek tulajdonában lévő székesfehérvári társaság ellen, amelynek működése mentközben finanszírozhatatlanná vált, miután nem hosszabbították meg a lejáró hitelszerződést.


Hogy ez végül az ismert cég eltűnését eredményezi-e, nem tudni. Ha a vállalkozás emb­le­matikus résztulajdonos-vezetőjének életpályáját nézzük, akkor valószínűsíthetően igen.

Minárovits János ugyanis már bebizonyította, hogy képes újrakezdeni, talpra állni, nagy mélységből visszakapaszkodni. 2003-ban négy év börtönbüntetésre ítélték vámorgazdaság miatt. A vádiratban az állt (derült ki a korabeli MTI-jelentésből), hogy az Albacomp vezetői az 1990-es évek elején azt tapasztalták, hogy egyes belföldi vállalkozások jóval olcsóbban kínálnak számítógép-alkatrészeket megvételre, mint ahogyan azokhoz cégük a vámterhek és az áfa megfizetése után hozzá tud jutni. A társaság vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy mindez csak úgy lehetséges, hogy a forgalmazók nem fizetik meg az alkatrészeket terhelő vámot és az áfát.

Tájékoztatták a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságát, ám jelzésüknek semmilyen következménye nem volt. Ekkor döntöttek úgy, hogy az import során ők is megkeresik a vám- és áfacsökkentés lehetőségét. Lényegében ettől kezdve a cég beszállítói − külföldi és magyar bejegyzésű társaságok és a hozzájuk kötődő személyek − nagy tételben folytatták a csempészetet. A vádirat szerint bevett módszer volt, hogy a behozott terméknek csupán a gyári kódszámát tüntették fel, azt félvezetőnek nevezték és az eredeti érték töredékét jelölték meg beszerzési árként. Miután e dokumentumok alapján az eljáró pénzügyőr a terméket nem tudta beazonosítani, így az ügyleti értéket vette alapul és ennek alapján vámolta el az árukat.

A vádiratból is feketén-fehéren kiderült tehát, hogy nem Minárovits (és bűntársa) találta ki a "trükköt", csupán sok-sok, számítástechnikával foglalkozó cég napi gyakorlatát vették át. Minárovits tehát mások helyett is megfizetett.

Ám ezzel a bélyeggel sem adta fel a büntetés harmadának elengedése miatt már 2005 nyarán szabadult üzletember, aki nyomban visszatért a vállalathoz, mégpedig vezérigazgató-helyettesként (egyes hírek szerint a rácsok mögül is bele-beleszólt a vállalat vezetésébe).

Frankhitel után vagyonvesztés

Noha a forint árfolyama miatt a magas devizahitel-kamatok áldozatai között főként a magánszemélyeket szokás emlegetni (no, meg az utóbbi időben időnként az emiatt nehéz helyzetbe kerülő önkormányzatokat), az üzleti életre is komoly csapást mért a forint gyengülése, s emiatt a törlesztőrészletek megugrása. Van, aki/ami valahogy átvészeli a helyzetet, van, aki/ami nem. Ez utóbbi körbe emblematikus milliárdosok, cégek is bele-belekerülnek. Mint például a szállodatulajdonos és turisztikai szakember, Wossala György és az ő balatonalmádi Ramada Balaton Hotelja, amely egy felszámolási eljárás után gyakorlatilag a hitelező bank tulajdonába került a korábbi üzemeltető, illetve tulajdonos Wossala Kft.-től. Az üzletember saját bevallása szerint is mintegy kétmilliárd forintot bukott a szálloda elvesztésével.