A pénzügyi világ szereplőire az hozta rá a frászt az elmúlt hetekben, hogy az unortodox gazdaságpolitika atyja, Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert kinevezhetik a Magyar Nemzeti Bank élére - kezdi helyzetértékelését a Financial Times, amely régen foglalkozott ilyen hosszú elemzésben Magyarországgal. A befektetők attól tartanak, hogy a magyar jegybank az irányítása alatt lazább - következésképpen kockázatosabb - monetáris politikát folytatna, nem függetlenül attól, hogy Orbán Viktor kormányfő keresi a gazdasági növekedés újraindításának lehetőségeit a jövő év parlamenti választások előtt.

Az idegeskedés annak is szól, hogy Matolcsy, Orbán közeli szövetségese, így kinevezése felvizezné az MNB függetlenségét. A jegybank azon kevés intézmények egyike, amelyet az elmúlt két évben nem rendeltek az országot vezető Fideszhez közeli ember irányítása alá - tájékoztatja nemzetközi olvasóközönségét a magyar olvasó számára ismert körülményekről az FT. A kormányfő a jövő héten nevezi meg jelöltjét, de a magyar média tele van az 57 éves Matolcsy jelölésével kapcsolatos spekulációkkal.

Egy százalékpont elszállt

A cikk ezután ismerteti a kormány főbb intézkedéseit 2010-től kezdve, illetve Matolcsy elmúlt hetekben tett nyilatkozatait az forint elhibázott erősítéséről, illetve arról, hogy nem ez a megjegyzés, hanem a Roubini-intézet kedvezőtlen forintajánlása vitte lejtőre a magyar deviza árfolyamát az elmúlt hetekben. (Elemzők szerint a piac úgy értelmezte Matolcsy megjegyzését, hogy a kormány elviselné, ha gyengébb lenne a forint.) Az FT adata szerint az unotrodox gazdaságpolitikai intézkedések - az egykulcsos jövedelemadótól az áfaemelésen át a válságadókig - egy százalékpontot nyestek le a GDP növekedéséből tavaly, miután visszafogták a külföldi és a hazai befektetéseket.

Az elemzők egy része szerint Matolcsy nevének lebegtetése csak egy blöff, és Orbán Viktor végül egy kevésbé vitatott személyt nevez meg jegybankelnökjelöltnek. Lehet, hogy egy viszonylag ismeretlen személyt talál. Orbán túl agyafúrt politikus ahhoz, hogy olyat jelöljön, aki tisztán szembe megy a jegybank függetlenségével - mondja Mujtaba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég feltörekvő piacokkal foglalkozó szakértője. Ha Matolcsynál a befektetőknek kisebb fejfájást okozó személyt nevez meg, azzal a saját mozgásterét is növeli.

Az elemzők hónapok óta arra figyelmeztetnek, hogy a magyar állampapírpiac nyugalma igencsak törékeny. A magyar kötvénypiac likviditásával jelenleg nincs gond, simán lehet kereskedni a papírokkal, ám ha a nemzetközi gazdasági klíma hidegebbre fordulna, Magyarország az elsők között lenne azok között az országok között, amelyeket keményen megütnének a befektetők - derül ki Richter Sándor, a Vienna Institute for Economic Studies közgazdászának szavaiból.